Za sada

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj izjavio je da se među mjerama koje razmatra međunarodna zajednica prema Kosovu zbog situacije na sjeveru, neće naći obustavljanje vizne liberalizacije. Palokaj objašnjava da za suspenziju vizne liberalizacije, moraju postojati razlozi vezani za bezbjednost i migracije.

"Postoji procedura za suspenziju liberalizacije viza. Odluka o liberalizaciji je stupila na snagu, izglasana je na zvaničnom papiru Evropske unije, ali će primjena početi 1. januara naredne godine. Sada, da se vrati unazad situacija, ili da se suspenduje liberalizacija viza, procedura sa prijedlogom Komisije ili nekih država članica bi morala da ide u Savjet, da se odobri i ponovo promjeni propis. Ta mogućnost postoji ali moraju postojati jaki razlozi koji moraju biti uglavnom vezani za bezbjednost i migracije, a ne za politiku. Ako dođe do nastavka tenzija, onda će to, osim političkog razočarenja, predstavljati i bezbjednosni rizik i to se u budućnosti može uzeti kao argument, ali se trenutno govori da među mjerama nije opcija suspenzije vizne liberalizacije“, rekao je on.

Palokaj smatra da do novog sastanka Kosova i Srbije u Briselu neće doći, sve dok Kosovo ne raspiše izbore u četiri opštine na sjeveru.

"Situacija je da se međunarodna zajednica neće složiti sa pola koraka, ali su u tim zahtjevima napravljeni konkretni koraci, odnosno da se izda modalitet ili kroz ostavke gradonačelnika opština ili na bilo koji drugi legalan način da se raspišu izbori. Tek tada može biti nastavka. Sada kažu da je, iako je važna primjena sporazuma i dijalog, prioritet smanjenje tenzija na sjeveru. Evropska unija se vratila tamo gdje je bila pre sporazuma, u situaciji kada upravlja krizama i ne radi na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Palokaj.

On je dodao da je EU iskoristila Vašington u dijalogu da izvrši pritisak na Kosovo.

"Po mom mišljenju, Evropska unija je iskoristila Vašington da izvrši pritisak na Kosovo, a ne činjenicu da EU želi da se SAD uključe u dijalog, jer je bilo slučajeva kada su u sjedištu EU insistirali da SAD ne može da ima ulogu u dijalogu”, zaključio je Palokaj.