Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca ocenio je da je potez premijera Albanije Edija Rame, koji je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu poslao Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, pogrešan, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako je Konjufca u Prizrenu rekao, nije trebalo da Rama povlači takve poteze prije nego što se konsultuje sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Upitan da li su tražili od Rame da dobiju Nacrt ZSO, Konjufca je rekao da nisu, jer prema njegovim riječima, nisu zainteresovani. Smatra da je sadržaj tog nacrta sigurno "pogrešan".

"Nismo zainteresovani, smatram da je to pitanje kosovskih institucija. Albanski premijer je rekao da je to tajna, ali je naš potpredsjednik kazao da je video prijedlog. Mnogi nacrti su do sada kružili, ali nijedan od njih nije imao efekta za Kosovo. Ne vjerujem da ne mogu da prejudiciram sadržaj. U principu mislim da je pogrešan predlog bez obzira na sadržaj", rekao je Konjufca.

On je ocjenio da je glavni nedostatak Raminog prijedloga to što o njemu nije razgovarao sa Kurtijem.

"Često se sastaju, ali ovo je bila jednostrana akcija", rekao je Konjufca.

Što se tiče upozorenja SAD i EU na sankcije ukoliko Kosovo ne ispuni uslove za prevazilaženje situacije na sjeveru, on je naveo da institucije blisko sarađuju sa saveznicima na prevazilaženju te situacije.

"Naše institucije i naša ministarstva blisko sarađuju sa saveznicima i partnerima na prevazilaženju ove situacije", rekao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online