Situacija se ne može riješiti sankcijama

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da nije dobio nikakav ultimatum od međunarodne zajednice u vezi sa situacijom na sjeveru, prenosi Koha.

Kurti je rekao da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom razgovarao i ponudio "siguran izlaz iz krize na sjeveru".

"Nisam dobio nikakav ultimatum, sa izaslanicima sam se sastao i razgovarali smo. Ponudio sam siguran način za stabilan izlazak iz krize na sjeveru Kosova izazvane nelegalnim strukturama. Prvi i osnovni je vladavina prava. Na desetine NATO vojnika, kosovskih policajaca i novinara bili su žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista", rekao Kurti.

On smatra da se tenzije na sjeveru ne mogu riješiti uvođenjem sankcija, naglašavajući da su odnosi Kosova sa Evropom i SAD odlični.

"Ne mislim da se takve stvari rješavaju pritiscima i pominjanjem posljedica i sankcija demokratskoj i najnaprednijoj državi Zapadnog Balkana. Uvjeren sam da ćemo uspjeti da razjasnimo nejasnoće, imamo izazove, ali naši bilateralni odnosi sa EU i SAD su odlični. Kada američki ili evropski emisar dođe na Kosovo kao posrednik, ne dovodi se u pitanje odnos sa Evropom ili Amerikom, već odnos sa Srbijom“, dodao je Kurti.

Kako je rekao, kada američki izaslanik od Kosova traži nešto po pitanju odnosa sa Srbijom, o tome se mora dobro razmisliti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore