Politički analitičar

Sociolog i politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže za Kosovo onlajn da se o evropskim zahtjevima za smirivanje situacije na sjeveru, koje u potpunosti podržavaju SAD, ne može pregovarati, jer odražavaju jedinu ostvarivu opciju koja realno može dovesti do normalizacije situacije.

Muhaxhiri navodi da je dijalog Kosova i Srbije izuzetno važan geostrateški i geopolitički projekat i da će se svako ko koči velika ulaganja i pragmatične dugoročne planove međunarodne zajednice suočiti sa ogromnim protivljenjem i reakcijama ključnih aktera.

"Svaka strana koja se svojevoljno pretvori u 'crnu ovcu' i bude identifikovana kao blokator i opstrukcionista, suočiće se sa fundamentalnim međunarodnim posljedicama, momentalnom suspenzijom iz svih planova za buduće važne saradnje koje vode ka evropskim integracijama i kažnjavanjem zaobilaženjem od strane velikih inicijativa, sve dok ne dođe do promene pristupa", kaže Muhaxhiri.

On je tako odgovorio na pitanje koje posljedice mogu uslediti ako se ne ispune tri uslova koje je izneo evropski šef diplomatije Josep Borell za smirivanje situacije na sjeveru - novi izbori, učešće Srba na njima i formiranje ZSO - a koje su ponovili i izaslanici SAD i EU Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak tokom posjete Prištini.

"Politički gubici će biti ogromni i višeslojni za sve, ali najviše za Kosovo i Srbiju, ako dođe do zaustavljanja programiranog toka napretka u dijalogu i postizanja istorijskog konačnog sporazuma", kaže Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online