Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani potvrdila je da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz tražili održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru i rekla da je spremna da razmotri tu mogućnost.

"Rekla sam im da smo spremni da razmotrimo tu mogućnost", rekla je Osmani.

Ona je prenela i kako je evropskim liderima rekla da zakonske procedure omogućavaju održavanje izbora.

"Informisala sam ih da naša zakonska regulativa dopušta tu mogućnost i spremni smo je razmotriti na temelju Zakona o izborima Kosova", rekla je Osmani, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najavila je i da je Kosovo izrazilo spremnost da se izbori održe u slučaju da Srbi sa sjevera Kosova potpišu peticiju koja omogućava raspisivanje novih izbora.

"To znači da Srbi sa sjevera, odnosno oko 20 odsto birača, mogu potpisati peticiju i njome pokrenuti proces novih izbora. Mi smo spremni poštovati zakon", izjavila je Osmani.

Govoreći o situaciji u opštinama na sjeveru Leposaviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu, Osmani je rekla da se situacija može poboljšati samo ako Srbija zaustavi tamošnje kriminalne grupe.

"Možda će doći do produžetka situacije, ali produžetak počinje u Beogradu, zaustavljajući te kriminalne grupe da izazovu nasilje na sjeveru Kosova protiv nedužnih građana. To je ključno i mi smo tražili da se to dogodi", objasnila je ona.

Izvor: Radio Slobodna Evropa