Politički analitičari

U vrijeme kada se vrši pritisak na Kosovo da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom, univerzitetski profesori iz političke oblasti kažu da Kosovo treba da iskoristi ovu priliku da zatraži od Srbije da prizna Kosovo i izbaci ga iz preambule svog Ustava. Oni smatraju da Zajednicu treba formirati u skladu sa Ustavom Kosova.

Poslije postizanja poslednjih dogovora u Briselu i Ohridu, međunarodna zajednica nastavlja da vrši pritisak na Kosovo da što prije uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom. Međutim, univerzitetski profesori kažu da bi i Kosovo trebalo da uslovljava Srbiju međusobnim priznanjem, prije nego što se Zajednica osnuje.

Univerzitetski profesor Dritero Arfi rekao je za Radio Kosovo da je problem što kada je Vlada Kosova potpisala Briselski i Ohridski sporazum, o ovom pitanju nije bilo riječi. Profesor Arifi, tvrdi da Vladi Kosova nedostaje ozbiljna strategija da insistira na međusobnom priznanju.

„To bi trebalo da se uradi ako imamo ozbiljan nacrt, ne nacrt vizije, već nacrt koji će videti Zajednicu srpskih opština u okviru Ustava Kosova. Dakle, nacrt treba da se dostavi međunarodnim partnerima i da se kaže da ovaj nacrt stupa na snagu onog trenutka kada Srbija prizna Kosovo ili bar kada Srbija izbaci Kosovo iz svog Ustava”, rekao je Arifi.

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu rekao je za Radio Kosovo da je početak primjene francusko-njemačkog plana, označio de fakto priznanje Srbije, to automatski, kako navodi, poništava odredbu da je Kosovo dio Srbije.

„Onog trenutka kada Srbija otvori svoju ambasadu u Prištini, odnosno Kosovo otvori svoju ambasadu u Beogradu, ovo predstavlja međunarodni sporazum koji nadmašuje Ustav i automatski ga poništava. Dakle, u trenutku kada se to desi, Srbija je već priznala Kosovo de fakto i de jure”, rekao je Spahiu.

U međuvremenu, čak se i od međunarodnog faktora, moglo čuti da će Srbija izbaciti Kosovo iz svog Ustava, ali to nikada nisu prihvatili čelnici srpske države, predsjednik Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana ponovio stav da je Kosovo dio Srbije.