Organizovaćemo u sve četiri opštine

Ministar uprave i lokalne samouprave Kosova Elbert Krasniqi kazao je da će polaganje zakletve novoizabranih gradonačelnika biti organizovano u sve četiri opštine na sjeveru Kosova navodeći da su ga iz Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica obavjestili da će polaganje zakletve novog gradonačelnika u toj opštini biti organizovano u petak, prenosi Reporteri.

"Mandat gradonačelnicima i odbornicima opština ne ističe, predviđeni su zakonski rokovi za polaganje zakletve koji počinje od formiranja Skupštine i traje 30 dana. Pojedinačno smo se dogovorili sa svakom opštinom da organizujemo polaganje zakletve predsjednika opštine i tamo gde postoji potreba za konstituisanjem Skupštine", kazao je.

Kako dodaje, Skupština opštine Sjeverna Mitrovica je uputila Ministarstvu informaciju da će u petak biti organizovana sjednica za polaganje zakletve gradonačelnika.

Nakon sastanka sa premijerom i gradonačelnicima kosovskih opština, Krasniqi je govorio i o odluci o otvaranju mosta preko rijeke Ibar.

"Odluka je doneta u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica, trenutno je na obradi u našem ministarstvu, kad bude završena ocjena zakonitosti akta, uputićemo je drugim instancama", naveo je Krasniqi.

Povodom pitanja ličnih primanja, Krasniqi je rekao da je Ministarstvo finansija otvorilo vrata za rješavanje tog problema.

"Što se tiče sopstvenih prihoda, ministar finansija je takođe dao meritoran odgovor u Skupštini Kosova. Ministar finansija je danas u ime Vlade ponovo otvorio vrata za rješavanje tog problema, to zapravo nije problem jer mi samo sprovodimo amandman na zakon o budžetu. Ako treba da se menja taj amandman, onda je danas ministar finansija još jednom zatražio od gradonačelnika opština da podnesu zahtjev i to će se rješavati", kazao je.

Kako kaže, razgovaralo se i o pitanju imovine.

"Mi kao Vlada smo sproveli zakon, napravljena je procena imovine i odgovornost je data Ministarstvu finansija 2018. godine, na osnovu te procjene imovine, odgovornost svakog nivoa je utvrđen i sada je to dopuna izmeni zakona o porezu na imovinu, a naravno da će se uzeti u obzir svi zahtjevi kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou", naglasio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri