Sastanak sa Powerovom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je poslije sastanka sa direktorkom USAID Samanthom Power da Kosovo da je američka finansijska podrška bila od presudne važnosti za razvoj Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je naglasila da sve što je Kosovo postiglo do sada nije bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika.

„Ponosna sam što mogu da kažem da je naš napredak tokom godina međunarodno priznat. Trenutno, Kosovo je jedno od najboljih reformatora po globalnim indeksima u oblastima vladavine prava i očuvanja demokratije. Kao mala zemlja, odlučno smo prevazilazili izazove, ali sve što smo postigli ne bi bilo moguće bez SAD i naših saveznika”, rekla je Osmani.

Osmanij je istakla da je USAID do sada uložio više od milijardu dolara na Kosovu.

"Podrška je uticala na živote građana kojima je zagarantovan pristup institucijama i povećane su im mogućnosti za inkluziju. Kosovo i njegov narod su zahvalni američkom narodu", rekla je Osmani.

Predsjednica Kosova podsjetila je da je Samantha Power na Kosovu boravila prije 24 godine kao ratni izvještač.

"Za Kosovo i naše građane vi ste bili i ostali cijenjen prijatelj, jer je uvijek veliko zadovoljstvo ugostiti naše prijatelje iz SAD, ovi susreti postaju još posebniji kada dočekujemo prijatelje koji imaju tako jake veze sa našim narodom, koji istinski razumeju našu istoriju i naš beskompromisni put ka nezavisnoj i suverenoj državi i snažnoj i stabilnoj demokratiji", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online