Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz istakla je danas da se na Kosovu ne može primeniti nijedna vrsta formiranja, udruživanja i mehanizma ako se narušava suverenitet, Ustav i funkcionalnost Kosova, dodajući da je "regionu dovoljna jedna Republika Srpska", prenosi Koha.

Ona je na zajedničkoj konferenciji sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, sa kojim se danas sastala u Prištini, istakla da je Kosovu predstavljeno nekoliko evropskih modela kada je riječ o položaju i pravima manjina.

„Kada je riječ o političkim konsultacijma, one su instrument, tradicionalni mehanizam pomoću kojeg države razgovaraju o svojim bilateralnim pitanjima. Političke konsultacije između dvije zemlje su bilateralne i nemaju veze sa pitanjem dijaloga. Pitanje modela koje smo izabrali, tretirali ili pregledali, ima veze sa činjenicom da nam je u nastavku procesa dijaloga posrednik Lajčak predstavio nekoliko evropskih modela kao dobrih primera kako se mogu se prilagoditi manjinska pitanja u zemlji“, navela je ona.

Gërvalla-Schwarz rekla je da Kosovo neće dozvoliti blokadu funkcionisanja zemlje prema onome što je viđeno u Bosni i Hercegovini kroz Republiku Srpsku.

„U svim modelima koje smo videli, utvrdili smo da Ustav Kosova svojim manjinama daje mnogo više prava od predloženih primjera. Bavili smo se modelima, videli smo koji su oni koji za nas ne dolaze u obzir jer krše crvene linije koje imamo u ovom dijalogu. Ono što smo videli u Bosni i Hercegovini kroz Republiku Srpsku, na Kosovu se neće desiti, jer bi to bila potpuna blokada funkcionisanja države”, poručila je ona.

Gërvalla-Schwarz je istakla da je "ovom regionu dovoljna jedna Republika Srpska, ne treba mu druga, čak i ona koju ima je previše".

„Stoga, modeli koji su nam prezentovani predstavljaju prihvatljive elemente u kontekstu našeg ustavnog prilagođavanja, a od njih ćemo pokušati da izaberemo najbolje elemente koji istovremeno jačaju funkcionisanje države i donose neko poboljšanje za manjine“, rekla je ona.

Zatražila je od Evropske unije da isti kriterijumi važe i za Srbiju kada je riječ o obavezama preuzetim u dijalogu.

„Njihovi predstavnici se ponašaju kao da nisu bili prisutni ni u Briselu kada su rekli 'da', ni u Ohridu kada su rekli 'da', kao da uvijek moramo da počnemo razgovor od nule“, navela je ona, i zatražila veću ozbiljnost Srbije u ovom procesu ako je zainteresovana da se on uspješno završi.

Zahvalila je Grlić Radmanu na podršci koju Hrvatska pruža Kosovu u evropskim integracijama i članstvu u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore