Hrvatski šef diplomatije

Šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman poručio je poslije sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gërvallom-Schwarz u Prištini da je takozvani "hrvatski model", kada je riječ o manjinama, uspješan u Hrvatskoj i da mu je drago što se uzima kao uzor i pominje kao rješenje za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Dukađini.

Radman je upitan o hrvatskom modelu za manjine, koji se pominje kao model koji može da se primjeni i na Kosovu, kazao da je ovaj model uspješan u Hrvatskoj i da možda, kao takav, može da posluži kao primjer, ali je dodao da samo Kosovo odlučuje koji model će primjeniti.

"Drago mi je što se Hrvatska uzima kao uzor. Hrvatska je u posljednjih 30 godina povećala sve svoje spoljnopolitičke prioritete, nedavno smo ušli u Šengen i cilj moje posjete je jačanje bilateralnih odnosa. Važna je regionalna stabilnost i njena promocija u dijalogu unutar država Zapadnog Balkana. Kada je riječ o tzv. 'hrvatskom modelu', on je promovisan kroz Ustavni zakon o manjinskim pravima. Kao takav je uspješna. Možda može poslužiti kao primjer. Ovaj model je za nas bio uspješan. Postoji mnogo modela u svijetu i oni se mogu koristiti, ali koliko se mogu primjeniti u drugim sistemima zavisi od samih država", rekao je hrvatski šef diplomatije.

Radman je pozdravio sporazum o nestalim licima između Kosova i Srbije i dodao da očekuje da će to doneti napredak u rješavanju problema jer je, prema njegovim riječima, ovo pitanje ključno za normalizaciju odnosa.

"Pozdravljamo nedavno usvojenu Deklaraciju između Kosova i Srbije, za nestale, Hrvatska ima veliko razumijevanje za nestala lica. Nadam se da će doneti napredak u rešavanju problema nestalih koji će trajati 20 godina. Hrvatska već 30 godina traga za više od 3.000 nestalih osoba“, rekao je on.

Hrvatski šef diplomatije je rekao da očekuje da je dijalog Kosova i Srbije važan i za regionalnu stabilnost, dodajući da Hrvatska podržava nezavisno i suvereno Kosovo.

Naglasio je i da Hrvatska podržava sporazum Kosova i Srbije kojim su obe strane zadovoljne.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini