Visok nivo samouprave

Vlada Kosova je već utvrdila da za Asocijaciju najviše joj odgovara hrvatski model. Južnotirolski model često su pominjale i strane diplomate. Ovaj model je juče pomenuo austrijski evroposlanik Lukas Mandl.

Međutim, diplomate i stručnjaci za međunarodne odnose to vide kao teritorijalnu autonomiju, koja ne dozvoljava da se primjenjuje na Kosovu. Ali kakve su karakteristike hrvatskog modela i sistema Južnog Tirola.

Hrvatski model i Južni Tirol su dva najčuvenija modela posljednjih dana, kada je u pitanju osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti u Briselu, ali i u Prištini, promoviše hrvatski model, dok Austrijanci kao rješenje za kosovske Srbe vide italijanski Južni Tirol. To je u ponedjeljak ponovio austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Lukas Mandl.

Dok hrvatski model djeluje kao Nacionalno vijeće Srba i bavi se samoupravom Srba koji žive u Hrvatskoj, kao i aspektom ljudskih prava i njihovom integracijom u hrvatsko društvo, Južni Tirol je autonomna pokrajina sa visokim nivoom samouprave, sa proširenim zakonodavnim i izvršnim pravima i fiskalnim režimom koji joj omogućava da za sebe zadrži 90 odsto prihoda. Kakav je to model, kaže jedan od ambasadora koji je predstavljao Kosovo u Italiji.

„To je koncentrisana autonomija, teritorijalna, administrativna, politička, zakonodavna, ne mislim da će na Kosovu koncentrisana autonomija transformisati Kosovo u funkcionalnu administraciju, sa centralnom vladom će to biti teško“, rekao je Albert Prenkaj, bivši ambasador Kosova u Italiji.

Isto misli i univerzitetski profesor Afrim Hoti.

„Kada govorimo o ovom modelu, govorimo o radikalnoj promjeni ustavno-pravnog poretka Kosova. Hrvatski model bi mogao da bude približniji, dok bi model Južnog Tirola, koji obilježava napredne teritorijalne forme, bio štetan u slučaju Kosova i neprimjenljiv”, rekao je Afrim Hoti.

A kada govorimo o hrvatskom modelu, Ana Holjevac-Tuković, koja je svojevremeno doprinela postizanju sporazuma o integraciji manjina u Hrvatskoj, smatra da taj model odgovara slučaju Kosova.

„Hrvatski model je dobra praksa u procesu mirnih integracija, koja ne narušava teritorijalni integritet države i ne stvara političke podele, uz poštovanje simbola matične države. Ovaj model se može primjeniti i na Kosovu, ako kosovski Srbi uspostave komunikaciju sa Prištinom i poštuju zakonodavstvo kosovske države, kao što je slučaj u Hrvatskoj“, rekla je Ana Holjevac-Tuković iz Centra ratnih arhiva u Hrvatskoj.

Dok Kosovo, Brisel i Vašington govore da su protiv stvaranja Republike Srpske, Srbija stalno insistira na tome da Asocijacija ima izvršna ovlašćenja.