Neradni dan

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj izjavio je da je Kosovo po procedurama najudaljenija zemlja u pogledu članstva u Evropskoj uniji, ali da građani Kosova, kako je rekao, više vole i prizivaju EU nego neki drugi evropski narodi, prenosi Koha.

On je u emisiji KTV izjavio da 9. maj, poznat kao Dan Evrope i dodao nije neradni praznik ni u jednoj zemlji EU. Prema riječima Palokaja, čak su i Evropljani iznenađeni da građani Kosova slave 9. maj neradno.

"Čude se kako to može biti slobodan dan, u zemlji u kojoj nije jedna od evropskih država, jer nema zemlje koja je dalje od Evrope od Kosova, ako tu ne računamo Bjelorusiju ili Rusiju. Kosovo je posljednje koje je podnelo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, a aplikacija još nije razmotrena. Ne samo da nemamo status kandidata, nema ni kretanja u vezi sa dijelom Kosova. Mi smo najdalje u procesu evropskih integracija. U ovom trenutku u Evropi nema građana koji više vole EU od Kosova", rekao je on.

Kako javlja dopisnik Kohe, neke države Evropske unije su "zaboravile" da je 9. maj Dan Evrope, ali ih na to često prisjećaju neke političke aktivnosti. Palokaj je rekao da će ovaj dan biti obilježen u Kijevu, u znak podsjećanja na rat koji se trenutno vodi između Ukrajine i Rusije.

Što se tiče liberalizacije viza za građane Kosova, Palokaj je dodao da je to odluka koja se ne može poništiti, kada će prema njegovim riječima građani Kosova kada uđu u EU bez viza shvatiti kako se obično obilježava 9. maj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore