Rješenje

Politikolog Fidan Ukaj izjavio je da će pitanje Zajednice srpskih opština u dijalogu Kosova i Srbije teško biti rješeno bez prijedloga međunarodne zajednice, koja će, kako očekuje, predstaviti nacrt statuta ZSO, prenosi Teve 1.

"Srpska strana insistira da u ovom dijelu dogovora imamo kao glavnu tačku formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Skeptičan sam da će strane naći dogovor oko toga. Mislim da će međunarodna zajednica biti ta koja će predstaviti nacrt Statuta”, rekao je Ukaj.

Kako je naveo, međunarodna zajednica će zatim pozvati strane da daju svoje komentare na nacrt, kao što je bio slučaj sa sporazumom od 27. februara, koji je, kaže, zapravo bio "uzmi ili ostavi".

“Milism da će se isto desiti i sa ZSO, međunarodna zajednica će doneti svoj nacrt i pozvati strane da ponude svoje komentare i na kraju verujem da će biti uzmi ili ostavi”, rekao je Ukaj.

Dodao je da postoje razlike u nacrtu kosovske vizije i nacrtu statuta koji je predložila srpska strana, za koju je rekao da "predviđa formiranje Republike Srpske na Kosovu”.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info