Mi smo u retorici 90-ih

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova Haki Abazi smatra da neće biti napretka u Briselskom dijalogu iz razloga jer je fokusiran na ZSO, piše Nacionale.

Abazi smatra da se u Briselu vodi proces "reciklaže", gdje i Kosovo i Srbija pokušavaju pokazati samo svoje dobre strane dok nijedna ne preuzima odgovornost.

Abazi smatra da je kompromis moguć jedino u teoriji, ali ne i u praksi.

“U teoriji, mislim da postoje načini da se postigne kompromis kako bi obe strane bile zadovoljne. U praksi, mislim da ne, posebno sa srpske strane. Tako da smatram da će ovo biti dug proces. Sam dijalog fokusiran na ZSO jedan je od razloga da to nikuda neće ići, jer u Ahtisaarijevom planu ništa ne nedostaje u pravima i garancijama za srpsku zajednicu, uključujući 10 mandata rezervih poslanika u Skupštini”, rekao je Abazi.

Dodaje da je sastanak u Briselu pokazao da se uglavnom reciklira i pokazuje dobra strana, bez da se pokaže i loša, sa obe strane.

Abazi ne vidi političku volju da se nastavi s procesom normalizacije odnosa, već samo ZSO sa srpskom većinom kao funkcija odvajanja sjevera od ostatka Kosova.

“Da se ovo pitanje odnosi na Srbe kao građane, to bi se odmah riješilo, ali mi se bavimo političkim i ekonomskim interesima. Srbija želi ovo udruženje po etničkoj liniji, znači isključiti Srbe iz ravnopravnosti sa ostalim građanima Kosova. Mi smo u retorici 90-ih. Radi se o tome ko će odneti malu pobjedu, a veću na sljedećim izborima”, rekao je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale