Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu izjavio je za Teve 1 da je već u naslovu nacrta Statuta ZSO, koji je predstavljen na sastanku premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu, prekršen Ustav Kosova.

Kryeziu je naveo da u naslovu nacrta stoji termin "Zajednica srpskih opština", ali da takvih opština na Kosovu nema, jer, kako kaže, one nisu etničke.

"Nacrt je bio kategorički, suštinski neprihvatljiv. U naslovu nacrta statuta praktično stoji kršenje Ustava, jer kaže da je ovo nacrt statuta ’Zajednice srpskih opština’, a na Kosovu takvih opština nema. Na Kosovu postoje opštine, kao ustavne jedinice, ali one nisu etničke. Postoje opštine koje mogu imati srpsku i albansku većinu, ali ne i etničke opštine", rekao je Kryeziu.

Prema njegovim riječima, nacrt statuta, osim što je suprotan Ustavu, odražava i želju Upravljačkog tima – stvaranje Republike Srpske na Kosovu, poput Bosne i Hercegovine.

Povodom izjave predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja da SAD i EU imaju nacrt statuta ZSO, u skladu sa Ustavom Kosova, Krieziu je rekao da nisu upoznati sa takvim nacrtom.

"Kosovo je strana u ovom procesu, osim što je ravnopravna i aktivna, doprinosi svakom sastanku, kroz svoje prijedloge koji nikada nisu izostali. Tako će biti i ubuduće", rekao je on.

Dodao je da je važno razgovarati o predlogu nacrta koji je premijer Kosova Albin Kurti izneo tokom sastanka u Briselu.

Kada je riječ o usvojenoj Deklaraciji o nestalima, Kryeziu je rekao da nema razlike između izraza "nasilno nestao" i "prinudno nestali", i naveo da taj dokument predstavlja napredak za državu.

"Srbija je insistirala da ova tema ne bude uključena, ali smo insistirala da bude uvrštena u dijalog. A, rezultat je kakav jeste", rekao je Kryeziu.

On je rekao da se, po tom pitanju, Kosovo ne može izjednačavati sa Srbijom, jer, kako kaže, istorija to ne dozvoljava.

"Mi smo svjedoci, kao i međunarodna zajednica, dešavanja 1998-1999. godine. Srbija će biti posvećena nalasku tih 1.617 nestalih osoba, za koje smo uvjereni da imaju saznanja i arhivu gdje se nalaze, ali su ih namjerno skrivali 24 godine, u okviru političkog rata. Tom izjavom Srbija je prinuđena da pokaže sve informacije kojima raspolaže", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info