Normalizacija odnosa

U 18.00 časova u Briselu, uz posredovanje specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka, očekuje se nastavak sastanka na visokom nivou između Kosova i Srbije, odnosno premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dopisnica RTK iz Brisela Gjeraqina Tuhina je u direktnoj vezi u emisiji "Info plus" na RTK izjavila da za razliku od prošlih sastanaka, ovog puta neće biti bilateralnih susreta.

U prethodnim slučajevima Joseph Borell, šef EU za spoljnu politiku i bezbjednost, kao i specijalni predstavik za dijalog Miroslav Lajčak, imali su bilateralne sastanke, jednom sa kosovskim premijerom Kurtijem, a zatim sa srpskim predsjednikom Vučićem.

Tuhina je kazala da je ovoga puta, prema dnevnom redu, planirano da se ide direktno na zajednički sastanak.

Ona je dodala da su na sastanku predviđene dvije tačke o kojima će se razgovarati. Prvi se odnosi na adaptaciju izjave o nestalima, gdje će lideri morati da daju političku vrednost tekstu, o čemu su se, kako je rekla, stranke usaglasile i da se o tome ne očekuje veća rasprava.

"Očekuje se da tekst bude prilagođen, ali ne i potpisan, ali koji sadrži obaveze koje proizilaze iz ovog odobrenja", rekla je ona.

Prema riječima dopisnice RTK, druga tačka za koju se očekuje da bude najtoplija je ona sa predstavljanjem prvog nacrta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Tuhina je naglasila da će ovu prezentaciju napraviti Menadžment grupa, a potom će se o njoj razgovarati na nivou čelnika.

„Nema saznanja šta sadrži ovaj nacrt prijedloga, ali je jasno da će to vjerovatno biti veoma teška i napeta diskusija, s obzirom na strukturu grupe koja će predstaviti prvi nacrt Udruženja“, rekla je Tuhina.

Podsjetila je da je ovo prvi sastanak nakon Ohrida, gdje su se strane usaglasile i o aneksu plana implementacije sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Tuhina je podsjetila da kada se odrzava sastanak u Briselu uvek prisutan i američki emisar za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

„Postojale su naznake da će se sastati sa premijerom Kurtijem pre početka ovog sastanka“, kazala je Tuhina, i dodala da Escobar obično odlazi u Brisel kada se održavaju sastanci lidera, gdje se očekuju tenzije.

Tuhina je skrenuo pažnju na izjavu Dereka Cholleta, višeg savetnika američkog odeljenja, koji je naveo da očekuje kretanje u procesu dijaloga i obaveza Kosova u vezi sa dijalogom i šta ima veze sa Asocijacijom.

"Ne treba zaboraviti da je riječ samo o predstavljanju nacrta i da se ne očekuje završetak razgovora".