Napad na slabe!

„Uloga i značaj sindikata na Kosovu se moraju povećati. To je naš osnovni stav”. "U meni i našoj vladi naći ćete partnera kakvog nikada niste imali ni sa jednom vladom u ovim poslijeratnim godinama, a ne samo nakon proglašenja nezavisnosti".

Ovo je bilo obećanje predsjednika Samoopredeljenja, Albina Kurtija, koji je bio u opoziciji, predstavnicima svih sindikata na Kosovu, koje je okupio za radnim stolom. Ovo obećanje je bila nada za sindikate, koji u to vrijeme nisu bili baš zadovoljni podrškom raznih vlada radnicima, piše Demokracia.com.

Međutim, trebalo je proći još nekoliko mjeseci da Albin Kurti postane premijer i da se sindikati uvjere u suprotno.

Uloga sindikata nije porasla, već opala, a njihov glas se ne čuje već nekoliko mjeseci.

U Albinu Kurtiju sindikati nisu našli partnera kojeg nisu imali u prethodnim vladama, ali su našli premijera koji je objavio rat sindikalnoj organizaciji na Kosovu.

U decembru 2021. premijer Kosova, Albin Kurti, pokušao je da 'zarobi' sindikate, sa ciljem da promjeni njihove lidere, iako je vladina intervencija u sindikalnoj organizaciji zabranjena zakonom.

“Želim da bude promjena svugdje, kako se mijenjaju u politici, treba da bude promjena u svakoj sferi društvenog i profesionalnog života. To je zato što sam ubeđen da i zdravstveni radnici i građani Kosova nisu zadovoljni da ih nastavljaju predstavljati isti ljudi dugi niz godina, ko god da su i gdje god da su“, zapretio je Kurti.

Javni zahtjevi za promjenama u sindikatima nisu bili jedini oblik pritiska.

Svi se sećaju događaja sa Ujedinjenim sindikatom obrazovanja i nauke, koji je odlučio da nastavnici širom Kosova stupe u štrajk.

U središtu napada vladajuće stranke bio je šef sindikata nastavnika Rrahman Jasharaj. Prvi koji nije štedeo svoj jezik bio je sam premijer Kosova Albin Kurti. Njegov grubi jezik ohrabrio je druge.

Napadi na Jasharaja prešli su granice normalne debate koja se vodi u svakom društvu.

Najviše se istakao Kurtijev savjetnik iz Tirane, Elvis Hoxha. Jasharaja je učinio članom srpske stranke. Nešto kasnije se izvinio što se oslanjao na lažnu vijest, ali šteta je učinjena.

Moć Samoopredjeljenja, koja je proizašla iz izbora 14. februara, napala je bespomoćne, sindikate, kao nigdje drugde u demokratskim zemljama.

Teški napadi naterali su Ujedinjeni sindikatom obrazovanja i nauke da prekine štrajk bez ispunjenja zahtjeva radnika.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net