Sastanak u Briselu

U Briselu će 2. maja biti održan prvi sastanak od kada je usaglašen sporazum o implementacionom aneksu u Ohridu između premijera Albina Kurtija i predsjednika Aleksandra Vučića, na kojem će jedna od tačaka razgovora biti i nacrt statuta Asocijacije. Stručnjaci kažu da se dogovor između dvije strane može postići samo ako posrednici daju svoj prijedlog. Opozicija je upozorila da će nacrt za ZSO uputiti Ustavnom sudu.

Dan prije sastanka Kurtija i Vučića, koji bi trebalo da bude održan u Briselu, gdje se očekuje razgovor o nacrtu statuta Asocijacije i pitanju nestalih, stručnjaci kažu da se dogovor dvije strane o ovom nacrtu može postići samo ukoliko posrednici predlože nešto obavezujuće.

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da ukoliko posrednici ne predlože nacrt statuta koji obavezuje obje strane da se slože, da ne očekuje dogovor između stranaka.

"Svakako, premijer Kurti će predložiti nacrt statuta sa veoma slabim ovlašćenjima udruženja. Dok će predsjednik Vučić predložiti nacrt statuta koji će biti ravnopravan sa Republikom Srpskom i ovdje postoji veoma veliki prostor da kompromis može biti veoma dalek i skoro nemoguć, u slučaju da posrednici ne predlože svoju varijantu koja će biti u vidu uzmi ili ostavi“, rekao je Spahiu.

Ali iz opozicije kažu da svaki nacrt statuta Asocijacije, prije nego što ga usvoji Vlada, prvo mora da se uputi na ocjenu Ustavnom sudu.

"Ohridski sporazum ne treba donositi kao takav, jer se čini kao da se gradi paralelni ustavni poredak na Kosovu, što je neprihvatljivo, a sada kada smo došli do ove faze, ovaj premijer nas je ubacio u ovaj ciklus. Njegova obaveza je da ovaj slučaj okonča na Ustavnom sudu kao nacrt, kao dokument. U momentu kada postoji apriorna saglasnost dvije strane bez Ustavnog suda, mislim da bi posljedice po Kosovo mogle biti veoma velike“, rekao je rekao je Driton Selmanaj, poslanik LDK.

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje, Mimoza Kusari-Lila kaže da na osnovu tri principa koja je iznio premijer Kurti, Asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja niti će se mješati u ustavni sistem Kosova.

"U ovim principima, u kojima nema izvršnu nadležnost, nema intervenciju u ustavni sistem i ustavni poredak Kosova, gradi se nacrt na osnovu kojeg se raspravlja. Sada smo već počeli da slušamo izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa ovim principima i u vezi sa ovim pristupom koji podržavaju svi osim njega, čini se, ili osim srpske strane“, rekla je Kusari-Lila.

Premijer Albin Kurti sastaće se u utorak u Briselu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Evropska unija je potvrdila da će na sastanku dvije strane biti usvojena deklaracija o nestalim licima i da će početi razgovori o prvom prijedlogu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kosovo i Srbija su 27. februara u Briselu postigli osnovni dogovor, a 18. marta u Ohridu dogovorili i aneks za njegovu primjenu.