Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su odnosi Kosova i Srbije bolji nego što su ikada bili i dodao da ima još mnogo toga da se uradi da se taj odnos poboljša, ističući da bi finalizacija dijaloga Kosova i Srbije predstavljala zatvaranje poglavlja sukoba u regionu, prenosi Koha.

Rama je, govoreći na Ekonomskom forumu "Delfi 2023, svjetski poslovi" održanom u Grčkoj, rekao da je ceo Zapadni Balkan u mnogo boljoj situaciji.

Premijer Albanije se u Grčkoj sastao i sa svojim kosovskim kolegom Albinom Kurtijem, a nakon toga naveo da je dijalog Kosova i Srbije pitanje koje i dalje ostaje veliko te da bi rješenje tog pitanja značilo da se zauvijek zatvori jedno poglavlje.

"To je nešto veoma važno i strateško. Međutim, čak i u pogledu tog elementa, tog konkretnog pitanja, odnosi između Kosova i Srbije nikada nisu bili tako dobri kao što su sada. Dakle, oni su veoma dobri u odnosu na ranije. Međutim, ima još mnogo toga da se uradi da se taj odnos poboljša", izjavio je Rama.

Govoreći o nedostatku stabilnosti u regionu zbog ruskog uticaja, Rama je rekao da u Albaniji i na Kosovu ruskog uticaja uopšte nema.

"Kada govorimo o geopolitičkom aspektu i međunarodnoj politici zemalja Zapadnog Balkana, imamo veoma složenu panoramu. Imamo tri države članiceNATO, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, ali Albanija uopšte nema ruski uticaj, dok Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju uznemirujući ruski uticaj. S druge strane, imamo Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Kosovo je kao Albanija, potpuno je usaglašeno u istoj liniji sa SAD i EU, nemaju ruski uticaj, dok Srbija ili Bosna i Hercegovina imaju dosta ruskog uticaja. Ne govorimo tu samo o vlasti, već i o stanovništvu", naglasio je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore