Kosovski institut za pravosuđe

Kosovski institut za pravosuđe ocjenio je da je rad Skupštine Kosova tokom 2022. godine bio loš i neefikasan i da su transparentnost i odgovornost Skupštine i dalje izazov, piše Koha.

Institut je saopštio da je Skupština počela sa radom bez usvajanja Programa rada za 2022. godinu, iako je takav program predviđen Uredbom i bez usvajanja programa rada jesenjeg zasjedanja na plenarnoj sjednici.

“Redovne sjednice Skupštine karakterišu brojni nastavci sjednica, koji čine 53 odsto od ukupnog broja. Parlamentarna kontrola rada vlade i nadzor nezavisnih institucija gotovo da i ne postoji. U najmanje 18 slučajeva, Skupština nije usvojila godišnje izvještaje ustavnih institucija i nezavisnih agencija. Takođe, u 18 slučajeva nije izabrala kolegijalne i pojedinačne organe, ometajući njihovo funkcionisanje”, navodi se u izvještaju.

Institut je utvrdio da je Vlada ignorisala Skupštinu, sve dok predsjednik Skupštine ili predsjedavajući sjednice nisu preduzeli mjere, kako to propisuje Pravilnik.

„Čak i ovo karakteriše vanparlamentarni jezik, ekstremna polarizacija između poslanika i poslaničkih grupa, kao i između poslanika i vladinog kabineta“, navodi se u izvještaju koji je predstavio Naim Jakaj.

U izvještaju se navodi da se tokom prošle godine devet odsto poslanika suočilo sa zakonom i da transparentnost i odgovornost Skupštine ostaju izazov.

„Sjednice skupštinskih odbora i dalje se ne prenose, dok elektronsko glasanje ostaje van funkcije na plenarnim sjednicama, što onemogućava informisanje građana o njihovim glasovima”, dodaje se u Izvještaju.

Kako se dalje navodi, takođe je neefikasna i zakonodavna aktivnost Skupštine.

“Na svakoj plenarnoj sjednici nacrti zakona su se prenosili sa sjednice na sjednicu zbog nedostatka kvoruma skupštinske većine i neučešća opozicije u procesu glasanja. Krajem 2022. godine Skupština nije razmatrala devet nacrta zakona i dva nacrta zakona u drugom čitanju. Uprkos činjenici da ih je razmatrala, Skupština nije odlučila o tri nacrta zakona u prvom čitanju i jednom nacrtu zakona u drugom čitanju. Ovi nacrti zakona izneseni su na razmatranje i glasanje na prolećnom zasjedanju 2023. Skupština nije glasala ni o jednom nacrtu zakona čiji su inicijatori opozicione poslaničke grupe", kaže ističe se u izvještaju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore