Nesuglasice

Šanse da se Kosovo i Srbija usaglase oko nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom su minimalne ili nikakve, ocjenjuju Naim Rashiti iz Balkanske grupe za politiku u Prištini i Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bi 2. maja u Briselu, u okviru dijaoga na visokm političkom nivou, trebali da razgovaraju o statutu, koji je izradio Upravljački tim.

Kurti je 25. aprila naveo kako u javnosti ovaj tim nije poznat, kao što nije poznat ni sadržaj statuta koji su izradili. Dodao je kako je on ranije izrazio spremnost da napiše statut za formiranje Zajednice, ali da mu je iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom, rečeno da je to posao Upravljačkog tima.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da će statut u Briselu predstaviti srpski Upravljački tim, dodajući da nema velika očekivanja da će ga druga strana prihvatiti.
Šta je Upravljački tim?

Upravljački tim je predviđen Sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., sa ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom.

"Upravlјački tim će činiti predstavnici četiri opštine sa sjevera, i biće ustanovlјen nakon potvrde od strane nadležnog organa Kosova. Odbor za implementaciju će nadgledati rad Upravlјačkog tima", piše pored ostalog u implementacionom planu.

Potom je u okviru dijaloga dogovoren "Djelokrug i mandat Upravljačkog tima" za uspostavlјanje Zajednice, koji bi trebalo da čine predstavnici svake od četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Istim dokumentom je precizirano da je Upravljački tim zadužen za izradu nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, kojim će se utvrditi organizaciona struktura, ciljevi, procesi odlučivanja i njene nadležnosti.

Za Kosovo je godinama sporno upravo pitanje nadležnosti Zajednice, odnosno da li će ona imati izvršna ovlašćenja ili ne.

Hoće li Kosovo prihvatiti statut?

Radio Slobodna Evropa se obratio Vladi Kosova sa upitom kakve su šanse da zvanična Priština prihvati statut Zajednice koji predstavlja Upravljački tim, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Nisu odgovorili ni iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Naim Rashiti, direktor Balkanske grupe za politiku sa sjedištem u Prištini, navodi da će 2. maja u Briselu započeti primjena Sporazuma o normalizaciji odnosa, koji su dvije strane prihvatile krajem februara a Aneks za implementaciju dogovorili sredinom marta.

Ipak, prema njegovoj ocjeni, kosovska strana neće prihvatiti nacrt statuta koji je izradio srpski Upravljački tim, ali ukazuje da za EU i Beograd nije prihvatljivo ni da statut piše Albin Kurti.

Usljed ponovnih nesuglasica, navodi dalje Rashiti, dvije strane će započeti dug i komplikovan proces pregovora o tome kako će izgledati finalni statut Zajednice.

"Vjerujem da će to biti intenzivan pregovarački proces oko toga kako će izgledati Zajednica ili samomendžiranje (za srpsku zajednicu) ... Ali biće između nule i deset, između onog što Kosovo nudi i onog šta Srbija želi", kaže Rashiti.

Smatra i da će finalizacija statuta za formiranje Zajednice biti težak proces jer Vada Kosova ne sme da prihvati ništa što je van okvira odluke Ustavnog suda iz 2015.

Zajednica opština sa srpskom većinom je već deceniju tačka spoticanja u odnosima Kosova i Srbije. Dogovorena je 2013., dok su dvije godine kasnije usaglašeni principi. Međutim, Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usaglase.

Janjić: Izbori na sjeveru naštetili razgovorima o statutu Zajednice

Dušan Janjić iz beogradskog foruma za etničke odnose poručuje da su zapadne zemlje, koje su podržale Sporazum o normalizciji odnosa Kosova i Srbije na osnovu evropskog prijedloga, "prerano najavile uspjeh".

"Tačno je da je dokument (statut) napisan, ali što bi narod rekao - možete vi to da okačite mački o rep. To je moja prognoza šta će se desiti 2. maja", kaže Janjić.

Podvlači da lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koji su održani 23. aprila, nisu smeli da se održe prije nego što se dvije strane dogovore o statutu za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ove izbore je bojkotovala srpska zajednica na poziv Srpske liste, što je rezultatiralo pobedom albanskih kandidata iz Samoopredjeljenja i Demokratske partije Kosova.

Janjić ukazuje da je sada formiranje Zajednice praktično nemoguće na terenu, jer se pripadnici srpske zajednice nisu vratili u kosovske institucije.

Uslov Srba za povratak u institucje, koje su napustili novembra prošle godine, je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i povlačenje specijalnih snaga Kosova sa sjevera.

Koji su dalji koraci?

Dušan Janjić vjeruje da će posljedica neuspjelih razgovora oko statuta za formiranje Zajednice srpskih opština biti ponovni zastoj u dijalogu o normalizaciji odnosa.

"Najmanje zastoj (u dijalogu) od par mjeseci sa obnovom tenzija", kaže Janjić.

Poručuje i da je sjever Kosova nakon lokalnih izbora "bačen Vučiću u ruke", te da Srbija može da obnovi svoje institucije i da traži regionalnu autonomiju jer nije formirana Zajednica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 24. aprila istakao da se pripadnici srpske zajednice neće vraćati u kosovske institucije ukoliko statut Zajednice ne bude u skladu sa 22 principa iz Briselskog sporazuma od 2015. godine.

"Nakon toga, povlačenje Specijalnih snaga sa sjevera Kosova. Nema problema, ne želite? Nastavite okupaciju", poručio je on.

Samo dan kasnije, 25. aprila, Vučić je rekao da "svaka invazija ima kraj".

"A sada odlučujemo kada i kako ćemo okončati okupaciju", rekao je Vučić.

Naim Rashiti iz Balkanske grupe za politiku smatra da će Srbija biti "sve agresivnija" u narednom periodu.

"U svim aspektima, odbijaće pregovore o nacrtu statuta Zajednice, sprečavaće povratak Srba u institucije, neće poštovati nijednu obavezu... Ali, uvjeren sam da Kosovo sa nekoliko koraka može učiniti da međunarodni faktor bude apsolutno odgovoran za ponašanje Srbije u odnosu na Kosovo i sporazum", kaže Rashiti.

Kao neke od pomenutih koraka, Rashiti pominje intenzivaniji rad oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom i stvaranje mehanizama za povratak Srba u kosovske institucije.

Šta kažu posrednici?

Radio Slobodna Evropa se obratio EU sa upitom šta očekuje od sastanka 2. maja, odnosno da li će se dvije strane usaglasiti oko statuta za formiranje Zajednice, te koji su dalji koraci ukoliko ne bude dogovora.

Umjesto odgovora na ova pitanja, iz Evropske unije su naveli da se pozovemo na izjavu, koju je portparol Peter Stano dao 25. aprila.

"Evropska unija je sve vrijeme bila jasna kada je riječ o Zajednici opština sa srpskom većinom. To smo ponovili u reakciji na lokalne izbore u opštinama na sjeveru Kosova – Hitno je potrebno formiranje Zajednice", rekao je Stano.

On je ponovio i da je Zajednica obaveza Kosova koju je prihvatilo potpisivanje Briselskog sporazuma, te da svi dogovori moraju biti implementirani.