Portparol EU

Imperativ je da se vratimo u situaciju u kojoj Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova i potrebno je da obe strane odigraju svoju ulogu u tome, izjavio je za RTV21 portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je naveo da Kosovo i Srbija imaju obavezu da daju prioritet povratku Srba u lokalnu vlast, policiju i pravosuđe, a da se istovremeno dogovore o putu napred koji će biti inkluzivan, pravedan, demokratski i miran.

On je ponovio da su zemlje članice EU razočarane zbog neučešća Srba na izborima zakazanim za 23. april u četiri opštine na sjeveru, ali je zamolio obe strane za suzdržanost.

"Veoma je razočaravajuće što je Srpska lista koja predstavlja kosovske Srbe odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april u četiri sjeverne opštine, uprkos činjenici da su izbori odloženi sa decembra za april i da je rok za kandidaturu istekao. Osigurati da se izbori održe u mirnim uslovima je od suštinskog značaja i EU poziva sve strane na suzdržanost”, rekao je Stano.

Izbori su raspisani nakon ostavke političkih i institucionalnih predstavnika Srba i srpskih pripadnika policije, nakon prošlogodišnjih tenzija.

Portparol EU je rekao da je postignut mali napredak po pitanju povratka Srba u institucije, uprkos tome što su se EU i njeni partneri obavezali da će obe strane ispuniti svoje obaveze prema sporazumu.

"Imperativ je da se vratimo u situaciju da kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome", rekao je on.

Prema Stanovim riječima, sporazum postignut u Briselu i aneks za njegovu implementaciju dogovoren u Ohridu otvaraju put svestranoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Osnovni dio implementacije ovih sporazuma biće održiv povratak Srba u kosovske institucije, uključujući lokalnu vlast.

Izvor: Kosovo Online/ rtv21