Završana faza

Zamjenica premijera Kosova za pitanja nevećinskih zajednica i ljudska prava Emilija Redžepi govorila je, u Specijalnom intervjuu na RTK2, o javnom pozivu Vlade Kosova, odnosno Ministarstva za lokalnu samoupravu za podršku nevećinskim zajednicama, kao i o viznoj liberalizaciji za Kosovo i Briselskom sporazumu.

Javni poziv se odnosi na infrastrukturne projekte, izgradnju stambenih kuća, kao i rekonstrukciju starih kuća i građevinski materijal.

"Mislim da će ministar uskoro objaviti još jedan poziv za podršku mladima za podizanje kapaciteta i jačanje interetničkog dijaloga među mladima po opštinama i mislim da će se taj poziv odnositi na civilni sektor, za NVO. Tako da je to jedan projekat na koji smo dugo čekali i radili smo svi zajedno kako bi došlo do njegove implementacije i jako je koristan za sve nevećinske narode" , kazala je Redžepi.

Povodom odluke Evropskog parlamenta o usvajanju vizne liberalizacije za Kosovo, zamjenica premijera ističe da je to istorijski događaj za sve građane.

"Sloboda kretanja je nama bila ograničena, faktički, mi smo bili izolovani sve ovo vrijeme, nismo mogli da putujemo, da se školujemo, da radimo u bilo kojoj državi i ovo što se sada dogodilo je završana faza, glasanje je bilo u Evropskom Parlamentu", kazala je ona.

Govoreći o Briselskom sporazumu, zamjenica premijera kaže da samo mirnim putem i bez bilo kakvih tenzija treba razgovarati i pronaći način da zajednički put ka suživotu bude normalniji.

"Prethodne vlade su potpisivale niz tih sporazuma koji nažalost, nisu bili implementirani kako treba i to se sve nagomilalo, međutim, mi kao vlada imamo čvrst stav, naš premijer podržava Briselski sporazum, podržava strogo francusko-njemački sporazum i mi stojimo iza toga i ono što se potpiše mora se i realizovati", ističe Redžepi.

"Asocijacija opština sa srpskom većinom je Srbima potrebna zarad bolje integracije u kosovsko društvo’’ napominje Redžepi i naglašava da je sporna činjenica oko izvršne vlasti.

"Svaka država ima dva nivoa vlasti, jedna je lokalnog karaktera, a druga je sa centralnog odnosno republičkog nivoa. Neka treća izvršna vlast je problematična i mislim da je to sporno dok god se ne napravi neki nacrt o tome kako će to izgledati, dokle god ne postoji statut uz poštovanje svih naroda koji žive u tim opštinama“, rekla je ona.

Zamjenica premijera smatra da je, prije svega, potrebno veće angažovanje opština ka evropskoj politici i da je to jedan od načina za dobijanje sredstava od strane EU za ekonomski razvoj i normalno funkcionisanje.