Sporazum se mora poštovati

Švedski ministar spoljnih poslova Tobias Billström izjavio je da Stokholm podržava sporazum Kosova i Srbije postignut u Ohridu i pozvao Kosovo i Srbiju da sprovedu dogovoreno, odnosno Kosovo da forimira Zajednicu srpskih opština, a Srbiju da ne sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, prenosi Gazeta express.

Billström, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gërvallom-Schwarz, smatra da obe strane koje su potpisale sporazum treba i da ga sprovedu.

"Jasno je da ako potpišete sporazum, morate ga poštovati. Srbija ne treba da sprečava Kosovo da se pridruži. Takođe, dobro bi bilo da vidimo da Kosovo formira zajednicu i naravno da treba da sprovodimo sporazume", rekao je.

Prema njegovim riječima, Švedska, koja trenutno predsedava EU, podržava zahtjev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji.

"Švedska je u velikoj mjeri podržala proces reformi na Kosovu. Mi smo peti najveći donator. Švedsko predsjedavanje EU drži evropsku agendu za Balkan kao prioritet i danas smo razgovarali o našoj situaciji u Evropi i na Zapadnom Balkanu", naveo je.

Dodaje da Švedska podržava proces integracije Kosova i naravno reformske procese u vezi sa podnošenjem zahtjeva Kosova za članstvo.

"Naravno, mi ćemo to podržati kao redovnu proceduru, kao i za druge zemlje", kazao je Billström.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express