Portparol CIK-a

Mala izlaznost građana na predstojećim vanrednim izborima na sjeveru Kosova ni na koji način neće omesti izborni proces, jer zakonodavstvo na Kosovu nije utvrdilo cenzus za odziv birača, kazao je portparol Centralne izborne komisije Kosova Valmir Elezi, prenosi Albanian post.

“Ni u Zakonu o opštim izborima, niti u Zakonu o lokalnim izborima nije precizirano koliko treba da bude učešće birača u izbornom procesu, kako bi rezultat mogao biti ovjeren od strane Centralne izborne komisije. Dakle, ne postoji utvrđeni prag za izlaznost”, rekao je Elezi.

Da zakonitost izbornog procesa, u pravnom smislu, nije određena brojem učesnika na izborima, kako na lokalnim, tako i na centralnim, kaže i viši naučni saradnik Demokratskog instituta Kosova Eugen Cakolli.

Problem je, prema njegovim riječima, u tome što se uz minimalnu izlaznost birača srpske zajednice na izbore može stvoriti osnova za osporavanje legitimiteta institucija koje će ovi izbori proizvesti, posebno u dvije opštine gdje su svi kandidati iz redova albanske zajednice, u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

„Dakle, isti će imati osporen legitimitet, ne samo zbog niske izlaznosti na izborima, već i zbog činjenice da će vladati u opštinama u kojima srpska zajednica čini preko 98 odsto stanovništva, dok će gradonačelnik biti albanske zajednice”, rekao je Cakolli za AP.

Cakolli smatra da je bezbjednosna situacija na sjeveru krhka, ali znatno bolja nego u decembru prošle godine, kada su Srbi 20 dana zaredom blokirali puteve na sjeveru Kosova.

Međutim, problem sa eventualnim odlaganjem izbora, prema Cakollijevim riječima, leži u činjenici da nema garancija da će Srpska lista učestvovati u izbornom procesu bez ispunjenja nekih od zahtjeva koje su postavili, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Stoga njihova povezanost sa samim izbornim procesom predstavlja narušavanje demokratije“, kaže Cakolli.

Učešće Srpske liste ne bi nužno, kako kaže Cakolli, promjenilo situaciju u izbornom procesu, jer čak i kada je Srpska lista učestvovala na prethodnim izborima na kojima je izlaznost u ovim opštinama bila oko 80 odsto, posmatrači su utvrdili brojne nepravilnosti.

„Međunarodne i lokalne misije koje su posmatrale izbore na sjeveru Kosova od 2013. godine konstatovale su da je Srpska lista bila uključena u slučajeve zastrašivanja građana, ali i drugih kandidata koji su učestvovali u izbornom procesu. Učešće Srpske liste bi vjerovatno stvorilo percepciju da se izbori održavaju mirno, iako u praksi postoje dokumentovani slučajevi zastrašivanja kandidata ili birača", naveo je Cakolli.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post