Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi kaže da je situacija oko predstojećih izbora na sjeveru Kosova apsolutno nepotrebna i za Beograd i za Prištinu, a ponajviše za kosovske Srbe, ali će se izbori izgleda organizovati da bi se "dokazala upornost i tvrdoglavost" premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića oko nečega što, kako navodi, neće imati nikakvog praktičnog značaja, pošto će u svakom slučaju rezultat izbora biti ništavan, piše Danas.

Maliqi je naveo da ga iznenađuje gotovo potpuna indolentnost međunarodnih faktora.

"Međunarodni faktori skoro da i ne obraćaju pažnju na dvojicu vukova (i prezime Kurti dolazi od turskog naziva vuk). Diplomate koje su radili na početku implementacije sporazuma, najavili su da će tema sljedećeg susreta biti Zajednica srpskih opština. Dogovorena je nadzorna komisija, i nije bilo, kao ranije upozorenja, oko bezbjednosnih rizika, valjda zato što su uvjereni da ih neće biti”, kaže Maliqi.

Upitan za bezbjednosne rizike u nedjelju, Maliqi uzvraća kontrapitanjem.

„A kako bi ih bilo kada će ogromna večina bojkotovati izbore? Pa neće biti potrebe ni da se kontroliše ko sve glasa kada je zapovest poslata da se ne sme glasati pošto nema dogovora oko Zajednice srpskih opština. Poruka Vučića je uvijek ista, nema izbora dok se ne formira ZSO”, podsjeća Maliqi.

Naravno, dodaje, Kfor će biti na oprezu zato što, navodi, možda postoje grupe i pojedinci koji bi da ruše svaki dogovor Kosova i Srbije.

"Ali, vjerujem da će se situacija pratiti diskretno, jer će na glasačkim mjestima biti samo zvanična lica, a ne i glasači, sem onih koje će poslati i instruirati Kurti i njegovi ljudi. Sve će biti samo predstava, a prava igre dešava se negdje drugo”, zaključuje Maliqi.

Izvor: Danas