Mogućnosti

Liberalizacija viza za Kosovo će imati pozitivan uticaj na ukupan ekonomski i društveni razvoj Kosova. Govoreći za Radio Kosovo, ekonomski stručnjaci ocijenjuju da će građani Kosova, u ekonomskom smislu, imati prilike da kontaktiraju i ojačaju partnerstva u zemljama EU i mogućnosti za prodor na tržište.

Stručnjak za ekonomiju, Safet Gërxhaliu, govoreći za Radio Kosovo, kaže da liberalizacija viza za građane Kosova ima ekonomski, psihološki, politički i geostrateški značaj. Prema njegovim riječima, u ekonomskom smislu biće prilike za kontakt i jačanje partnerstva, mogućnosti za tehnologiju, mogućnosti za obrazovanje i prodor na tržište.

"U sektoru drveta imali smo ogromne gubitke prilikom izvoza, jer smo izvozili gotove proizvode, ali nismo mogli da ih montiramo i transportujemo, što bi povećalo vrijednost izvoza“, naglasio je Gërxhaliu.

I ekonomista Muhamet Mustafa, govoreći za Radio Kosovo, ocijenjuje da je ovo historijski događaj za državu i građane Kosova. Vizna liberalizacija ima pozitivne efekte u mnogim oblastima, kaže Mustafa.

"Ovim se olakšava direktna komunikacija i stimulišu poslovne transakcije, dogovori, partnerstva između zemalja članica EU. To je važnije ne samo u pogledu robne razmjene, već i generalno u unapređenju naučno-istraživačkog, kulturno-obrazovnog, sportskog obrazovanja, a komunikacija u ovim oblastima definitivno podiže nivo u opštem razvoju Kosova“, rekao je on rekao.

U međuvremenu, Kosovska poslovna alijansa (AKB) je procijenila da će liberalizacija uštedeti Kosovu oko 20 miliona eura godišnje. AKB je u saopštenju ocijenila da su građani Kosova platili veoma visoke finansijske vremenske troškove za dobijanje poslovne vize, turističke ili radne vize, dok je rok za vize imao visoke troškove.