Utrostručene stope

Poslanik LDK Avduljah Hoti kritikovao je Vladu Kosova zbog nacrta Zakona o porezu na imovinu, jer će se, kako navodi, taj zakon negativno odraziti na prihode opština.

Hoti je na Facebooku istakao da će novi nacrt zakona napraviti probleme opštinama, i da je Zakon koji je trenutno na snazi izrađen uz pomoć švedskih stručnjaka uz podršku švedske vlade i ispunjava sve neophodne standarde za administraciju poreza na imovinu.

"Kao takav, ovaj nacrt zakona će se negativno odraziti na sopstvene prihode opština. Utrostručiće se stope poreza na imovinu za nekretnine visoke vrijednosti. Nametnuće porez na obrađene parcele koje su prethodnim zakonom bile izuzete da bi se podstakla obrada zemlje“, naveo je Hoti.

Dodao je da će na taj način vladini zvaničnici napraviti veliku štetu privredi.

"Ovaj pristup je veoma loš. Ovako velika promjena se pravi bez ikakvih konsultacija sa opštinama i preduzećima, što će biti izuzetno negativno. Ovaj ad hok pristup pokazuje nedostatak ozbiljnosti i profesionalizma u upravljanju. Velika šteta za privredu. Čini se da su vladini zvaničnici zainteresovani da sve unište, a ne da nadograđuju ono što je do sada izgrađeno i da poboljšaju neuspjehe iz prošlosti“, istakao je Hoti.