Vanredni izbori

Deset dana prije održavanja vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, Centralna izborna komisija (CIK) još nije odobrila listu biračkih mjesta. Stručnjaci iz ove oblasti izražavaju sumnju u čitav proces.

Do sada se glasalo u školama, ali se sada kao moguće lokacije koje bi se mogle pretvoriti u biračka mjesta pominju policijske stanice.

Sve ovo stvara sumnju o državanje izbora u četiri opštine na sjeveru smatraju bivši izvršni direktor CIK Adnan Merovci i predstavnik nevladine organizacije Demokratija na djelu Eugen Cakolli.

Merovci smatra da je teško organizovati slobodne i demokratske izbore na sjeveru Kosova, ako se ima u vidu politička situacija.

"Politička situacija na sjeveru je krhka i to je onemogućilo nadležnim institucijama da na vrijeme završe tehničke procedure za organizaciju izbora. Ako je situacija na sjeveru takva da biračka mjesta još nisu određena, skeptičan sam", kaže za Merovci.

Cakolli kaže da za održavanje ovih izbora CIK mora uskoro odrediti biračke centre, kako bi birači bili obavkešteni gdke mogu glasati. Taj proces je, prema njegovim riječima, trebao biti završen 45 dana prije održavanja izbora.

“Najvažnije je određivanje biračkih centara. Još nije poznato gdje će oni biti. Pominjani su brojni modaliteti, kao što su alternativni centri ili glasanje u policijskim stanicama i drugo“, kaže on.