Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci kaže da je Kosovo posvećeno brzom napredovanju ka EU, dodajući da Kosovo i Srbija imaju korist od implementacije sporazuma u Ohridu, prenosi Zeri.

„Ohridski i Briselski sporazum ubrzavaju put Kosova i Srbije u Evropsku uniju, tako da je Kosovo veoma posvećeno brzom ulasku u EU i vjerujem da je zahtjev Kosova za status zemlje kandidata u okviru tog državnog duha kojim se sve institucije angažuju da ispune kriterijume u ovoj fazi”, rekao je Raci.

Profesor medija i sukoba na Univerzitetu "Adger" Abit Hoxha rekao je da će "srpska strana učiniti sve da Ohridski sporazum ne funkcioniše".

„Isto će se desiti i sa Srpskom listom, isto će se desiti i sa automobilskim tablicama o kojima će se ponovo razgovarati, isto će se desiti i sa graničnim prelazima i sa svim aspektima koje treba da se dogovorimo sa Srbijom“, naveo je Hoxha.

Hoxha je dodao da nije optimista da će biti u potpunosti sprovedena implementacija dogovorenih sporazuma.

“Svaka vlada na Balkanu će hteti da odgodi implementaciju sporazuma do kraja svog mandata. Završite mandat i onda postupite po ovom pitanju jer to ugrožava mobilizaciju sopstvenog glasa, što znači da se ovo suštinski pretvara u materijalno biračko telo”, dodao je Hoxha.

Poslanica AAK Time Kadrijaj istakla je da ta stranka podržava evropski plan, ali da traži garanciju da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

„Tražimo garanciju da Asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja, da na Kosovu nema treće vlasti i da se poštuje Ustav. To je presuda Ustavnog suda i to je ono što tražimo. U principu, mi smo, kao opoziciona stranka, podržavali francusko-njemački plan i uvijek smo tražili da nema tehničkog dijaloga, već da se pređe na politički dijalog“, kažer Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Zeri