Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti u objavi na Facebooku naveo je da se Bitka na Košarama može posmatrati kao panorama svih bitaka.

„U istoriji rata za oslobođenje Kosova, Bitka na Košarama se može posmatrati kao panorama svih bitaka, u kojoj se čitaju zajedničke karakteristike obe zaraćene strane. Oni iz Oslobodilačke vojske Kosova kojima su u borbi za oslobođenje Kosova od Srbije pomagali braća vojnici iz Albanije, kao i koja je svojom pravednom borbom za slobodu u ovom slučaju dobila i podršku stranih dobrovoljaca, ali prije svega NATO alijanse koja je ubrzala potpuno oslobođenje Kosova. S druge strane, onima koji su se borili u nepravednoj bici i za zemlju koja nije bila ni njihova, srpske snage za koje je bitka na Košarama bila pakao na zemlji“, naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da je, pored svoje veličine u borbama, trupama i teritorijalnom proširenju, „Bitka na Košarama jedna od najvećih i najvažnijih u našoj borbi za slobodu“.

„Bitka na Košarama je garantovala Oslobodilačkoj vojsci Kosova jednu od najposebnijih zasluga u ratu, a to je razbijanje granice između Republike Albanije i Jugoslavije, uspostavljene 1913. godine i obnavljane nekoliko puta tokom godina, što ih je razdvojilo. Od tog vremena rata, to je omogućavalo prolaz naoružanja i dobrovoljačkih trupa OVK sa teritorije Republike Albanije na Kosovo. I nakon njegovog završetka, istovremeno sa samim ratom, ova bitka je fizički ujedinila Albance“, dodao je Kurti.

Premijer je rekao da među počastima mučenicima slobode „danas odajemo slavu palim mučenicima u bitkama na Košarama, kao i počasti ranjenicima koji su od tada do danas nosili rane rata za slobodu Kosova. Uspomene i istorija, počasti i ponos!"