Uoči lokalnih izbora

U posljednje vrijeme, uoči održavanja lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazanih za 23. april, učestali su razni napadi i tendencije destabilizacije situacije na sjeveru. Stručnjaci za bezbjednost kažu da je nivo eventualnih tenzija vezan za narudžbine koje će stizati iz Beograda. Ipak, za izbore na sjeveru ne očekuju tenzije kao ranije.

Na sjeveru Kosova nedavno je zapaljen značajan broj automobila državljana Srbije, novoregistrovanih RKS registarskih oznaka. A, u vezi sa eventualnom destabilizacijom ovog djela, izvesne informacije ima i Kosovska obavještajna agencija, koja je pre nekoliko dana obavestila Skupštinu da se u Raški obučavaju srpski pripadnici tzv. Civilne zaštite.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da su eventualne tenzije na sjeveru, više od lokalnih izbora koje se očekuju 23. aprila, vezane za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Sličnog mišljenja je i stručnjak Avni Islami, koji kaže da za izbore na sjeveru ne očekuje tenzije kao ranije.

„S obzirom na to da je Ohridski sporazum obavezan i da je na to pristala i sama Srbija, ne očekujem napetost u situaciji na sjeveru Kosova, kakvu smo imali pre izvesnog vremena, kada su bile barikade na putevima, a grupe kriminalaca predvođene od Aleksandra Vučića, čak koristio i vatreno oružje“, rekao je Isljami za RTK-Radio Kosova.

Drugi stručnjak za bezbednost Fadil Kajtazi kaže da na severu Kosova postoje terorističke grupe koje nastavljaju da terorišu Srbe na sjeveru, a s vremena na vrijeme preduzimaju akcije i protiv državnih organa Kosova. Prema njegovim riječima, eventualno pogoršanje situacije na severu zavisi direktno od naloga zvaničnog Beograda.

„Dozvola kolika će biti ta destabilizacija uzima se u Beogradu, gledajući na raspoloženje spoljnih faktora. U međuvremenu, mislim da zbog prisustva Kfora, na sjeveru, neće biti prostora i kapaciteta da situacija eskalira do te mere da ozbiljno ugrozi ustavni poredak Republike Kosovo“, rekao je Kajtazi za RTK - Radio Kosovo.

Organizovane grupe Srba na sjeveru Kosova, podstaknute od Srpske liste i čelnika Srbije, od proglašenja nezavisnosti Kosova često stvaraju tenzije i postavljaju barikade na ulicama. Posljednje barikade, postavljene 5. novembra 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da nelegalne srpske registarske tablice mijenjaju u RKS, uklonjene su tek krajem decembra, iako je to u kontinuitetu tražio međunarodni faktor.