Diplomatija uspjela

Alehandro Esteso Perez, upoznat sa odnosima Španije sa balkanskim zemljama, rekao je da je premijer Kosova Albin Kurti za dvije godine vlade ublažio svoje stavove u vezi sa dijalogom sa Srbijom, napominjući da ne očekuje da će premijer Kosova biti otvoren za razgovore o statusu kosovskih Srba, prenosi Koha.

Iako je izrazio skepticizam u pogledu Ohridskog sporazuma, Perez je rekao da je to što su se svi našli za istim stolom dobar znak. Prema njegovim riječima, uključivanje pitanja Zajednice u ovaj sporazum pokazuje posvećenost Kosova.

On je, međutim, rekao da je formulacija za Zajednicu i samoupravu Srba nestabilna, dodajući da se u tekstu ne govori o konsolidovanom formiranju Zajednice, već o omogućavanju modela ili ideja kako bi se Srbima na Kosovu ponudio određeni status.

„To što je Miroslav Lajčak smislio neke planove, ili neke opcije, modele je dobra stvar o kojoj je razgovarao sa Vladom Kosova. I to me navodi na neke interesantne ideje da smo tokom ove dvije godine, od kada Albin Kurti vodi vladu, videli umekšavanje njegovih pozicija u odnosu na dijalog. Ni sam nisam očekivao, na primjer, prije pet ili šest godina da će vlada na čelu sa Albinom Kurtijem biti otvorena za razgovore o statusu kosovskih Srba na ovom nivou. Ovo je znak da bi možda neko rekao da je diplomatija uspjela”, rekao je Perez.

Perez je izrazio skepticizam u vezi Ohridskog sporazuma, jer, prema njegovim riječima, nedostaje pojašnjenje kako će se stvari odvijati.

Perez je skeptičan po pitanju "de fakto priznanja" Kosova od strane Srbije.

„Na primjer, na Kosovu sam primjetio da su Vlada i posebno Kurti to opisali kao de fakto priznanje Kosova od strane Srbije, iako sporazum nije potpisan. Imam rezervi i skeptičan sam po tom pitanju, jer se govorilo da je Srbija de fakto priznala Kosovo... Tako nešto su govorile i prethodne Vlade Kosova. Sjećam se slučajeva kada su priznate kosovske lične karte, isto se govorilo. Dakle, ovo je diskurs koji ima za cilj da dobije podršku samo ovde na Kosovu. To je jasna stvar, to je neka vrsta garancije za građane da je Vlada Kosova djelovala u najboljem interesu svih”, rekao je on.

Perez je rekao da Kurti "de facto priznanje" opravdava tekstom koji sadrži poštovanje simbola, ali dodaje da je Srbija zainteresovana za odlaganje procesa dijaloga. Prema njegovim riječima, u tom pogledu Srbija je u prednosti jer je međunarodno poznata, dok Kosovo ima mnogo više da izgubi. On je izrazio sumnju da će Srbija prestati sa naporima da spremi prijem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Perez je rekao da Evropska unija treba da ima "hrabriji i grublji" pristup prema Srbiji.

Dodao je da je Srbija mudra jer uspjeva da igra na dve stolice, sarađujući sa EU ikoristeći je za trgovinu, ali i održava dobre odnose sa Rusijom.

"Kosovo je na dobrom putu da ojača svoje unutrašnje institucije", zaključio je Perez.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore