Mišljenje ekonomista

Prema mišljenju ekonomista, suđenja bivšim čelnicima OVK, kao i proces dijaloga sa Srbijom, uveliko su narušili ugled Kosova ali su i uticali na ekonomiju, prenosi Koha.

Bivši direktor Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu u izjavi za Ekonomiju onlajn, rekao je da je imidž koji je stvorio Specijalni sud i dijalog doveo do toga da investitori napuste Kosovo.

„Zemlja u kojoj svaki dan pričate o dijalogu sa Srbijom i krizi dijaloga ili nesprovođenju dogovorenih sporazuma a sa druge strane imamo Specijalni sud, to je šteta koju će plaćati generacije, jer svaki dan sve više investitora odlazi”, kazao je Gërxhaliu.

Takođe, i ekonomista Jakup Belaqa smatra da će proces u Hagu stvoriti negativnu sliku o Kosovu i da će taj proces uticati na ekonomiju.

„Ukoliko lideri OVK budu osuđeni, naravno da će se stvoriti negativna slika o Kosovu i to posebno utiče na ekonomski aspekt da strani investitori gube povjerenje da investiraju na Kosovu. Čak i oni investitori koji su na Kosovu mogu stvoriti neku vrstu nepovjerenja, neku vrstu neizvesnosti u klimi poslovanja”, rekao je Belaqa.

On je pozvao institucije da stvore pozitivan imidž za strane investitore.

„Stoga, kao nova zemlja sa ekonomijom koja još nije razvijena, moramo stvoriti pozitivno mišljenje i imidž među stranim investitorima kako bismo stvorili povjerenje i klimu za poslovanje“, rekao je Belaqa.

Izvor: Koha/Ekonomia online/Kosovoonline