Izražavam protivljenje

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani uputila je pismo predsjedniku Tužilačkog savjeta Kosova Jetishu Malokuu, nakon zahtjeva da se što prije odredi novi glavni tužilac, navodeći da Tužilački savjet vrši pritisak na Predsjedništvo, prenosi Reporteri.

Osmani je u pismu istakla da je u stalnoj komunikaciji sa Savjetom.

“Povodom vašeg zahtjeva, odlučno izražavam svoje protivljenje neprihvatljivom i nezakonitom pritisku koji se vrši na instituciju Predsjedništva u vezi sa procesom imenovanja glavnog državnog tužioca. Ovu primjedbu vezujem za činjenicu da sam kao predsjednik stalno bila angažovan u saradnji sa Tužilačkim savjetom, dajući vam odgovore u vezi sa mojim postupcima, koji se u cjelini zasnivaju na zaštiti osnovnog ustavnog principa podjele vlasti i poštovanja nezavisnost pravosudnog sistema“, navodi Osmani.

Ona je dodala da je zahtjev Tužilačkog saveta Kosova bez pravnog osnova.

„U svjetlu ovoga, sa žaljenjem moram istaći da je vaš posljednji Zahtjev od 04.05.2023. godine, osim što nema zakonsku osnovu, netačan i u opisivanju činjenica i iznošenju argumenata. Što se tiče normativne osnove za podnošenje takvih zahtjeva sa vaše strane, dozvolite mi da vam skrenem pažnju da je prema članovima 84.17 i 109.7 Ustava, kao i prema članu 7, stav 1.3 Zakona o Tužilačkom savjetu, nadležnost Tužilačkog savjeta u postupku imenovanja glavnog državnog tužioca završava u momentu okončanja postupka i predstavljanja predsjedniku prijedloga imena za glavnog državnog tužioca”, kaže Osmani.

Osmani je poručila predsjedniku Tužilačkog savjeta da se u jučerašnjem pismu nalaze netačni činjenični i pravni podaci i argumenti.

"Želim da vjerujem da su učinjeni iz nepažnje, a ne iz nekog drugog razloga", kaže Osmani.

Osmani je na kraju dodala da će sačekati da se isteknu svi ustavno-zakonski rokovi za žalbe, a potom odlučiti o glavnom tužiocu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri