Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz rekla je danas u Skupštini Kosova, na sjednici posvećenoj dvogodišnjici vlade Albina Kurtija, da Evropa nije dovoljno jaka da osigura mir u regionu, te da je zato fokus Kosova na podršci SAD, prenosi Koha.

"Evropa ni u prošlosti, a ni sada nije pokazala da ima volje i da je dovoljno jaka da osigura mir našem regionu. Na svojoj koži smo osetili ono šta se dešava kada Evropa okleva. U Bosni i Hercegovini, na Kosovu i sada u Ukrajini, bez Amerike svi bismo bili izgubljeni. Nijedna evropska država, niti Evropska unija, nisu pokazale moralnu odlučnost da uđu u rat za malu zemlju kao što je Kosovo, da spasu stotine hiljada života od sigurne smrti“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Govoreći o rezultatima vlade ona je kazala da Kosovo nikada nije imalo "toliko divljenja zbog uspjeha i obavljenog posla".

"Nebrojeni su razgovori sa kolegama sa različitih kontinenata koji izražavaju divljenje za postignute uspjehe i reforme, za nepokolebljivu odlučnost kosovskih institucija za vladavinu prava i istinsku demokratiju. Kosovo nikada nije imalo toliko posjeta važnih međunarodnih političkih lidera. Nikada nismo imali toliko jakih prijatelja koji ozbiljno shvataju naše pozicije“, rekao je Gërvalla-Schwarz.

Ona je pomenula zahtjev Kosova u Savjetu Evrope, za status kandidata u EU, ali i liberalizaciju viznog režima.

"Fudbalskim jezikom, mora se reći da drugo poluvreme počinje sa našom značajnom prednošću. Može se reći da pokušavaju da zaustave i manipulišu rezultatom nefer igrom, faulovima, lažnim vijestima i omalovažavajućim kampanjama, ali naš tim je mlad, jak, sa pozitivnom energijom i zna za šta je došao. Najvažnije je da će Kosovo konačno pobjediti", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore