Holandski europoslanik

Holandski poslanik u Evropskom parlamentu Thujs Reuten izražava nezadovoljstvo mekom politikom evropskog bloka prema Srbiji.

Prema Reutenu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić EU vidi samo kao bankomat.

„Države članice Evropske unije i Evropska komisija moraju jasno staviti do znanja Vučiću da više ne može da se ponaša na ovaj način. S jedne strane, on podriva proces dijaloga dajući oštre komentare da nije potpisao sporazum sa Kosovom, a sa druge strane prihvata velika sredstva iz evropskog bloka. Predsjednik Srbije vidi EU kao bankomat i to se mora završiti. Štaviše, Vlada Srbije još nije prihvatila da uvede sankcije Rusiji zbog njene vojne agresije u Ukrajini, pa je došlo vrijeme da on bira kojim putem će ići”, naveo je Reuten.

Evropski poslanik je takođe prokomentarisao nedavni sporazum između Kosova i Srbije.

On izražava uvjerenje da će ovaj sporazum na kraju dovesti do priznavanja nezavisnosti Kosova od susjedne zemlje.

„Jasno je da sporazum u budućnosti vodi ka priznavanju nezavisnosti Kosova od Srbije, ali sada je trenutak da obe strane počnu da primjenjuju postignute sporazume. Kosovu posebno nije bilo lako da se složi sa tim tačkama sporazuma, ali je pokazalo spremnost na kompromise sa Srbijom”, rekao je on.

Dalje, Reuten naglašava da neće biti Republike Srpske unutar Kosova.

„Na Balkanu već postoji Republika Srpska. Republika Srpska neće biti dopuštena na Kosovu, pa nemojte praviti maglu u mišljenju sa 7. članom sporazuma, gdje je riječ o nečem drugom. Ta istorija se neće ponoviti. Kosovo nema obavezu da stvori nešto što predstavlja rizik za njegov suverenitet”, dodao je holandski europoslanik.