Stručnjak za pitanja sigurnosti

Sigurnosna situacija na sjeveru Kosova je u posljednje vrijeme napeta. Za samo tri dana nepoznate osobe zapalile su osam automobila. Kako je saopštila Policija Kosova, vozila pripadaju državljanima Srbije koji žive u sjevernom dijelu Mitrovice i koji su vozila registrovana na registarske tablice Republike Kosovo.

Koliko je raspisivanje izbora (23. aprila) uticalo na napetost situacije, za Indeksonline govorio je stručnjak za pitanja sigurnosti Nuredin Ibishi.

„Određivanje datuma izbora u aprilu podiglo je tenzije među srpskim strankama jer su bojkotovale sa Srspkom listom učešće u 11 drugih subjekata i paljenje vozila počev od Zubinog Potokua, Sjeverne Mitrovice i Zvečana, kao i zvanični napad na policiju, ali takođe u Leposaviću, pokazuje da je sve to poprimilo oblik povećanja tenzija u režiji Beograda, a izvršioci su ekstremističke snage koje su u dosadašnjim istragama pokazale da su dio srpskih ekstremista koji su takođe imali ruku u napadu na zvaničnu policiju ali i na EULEX”, rekao je Ibishi.

Ibishi je, između ostalog, rekao da je političko pitanje da li treba da dođe do dogovora o odlaganju izbora, jer će, prema njegovim riječima, srpska strana, sada već ekstremisti, tražiti oslobađanje osobe uhapšene kao osumnjičene za paljenje vozila.

Stručnjak za bezbjednost je takođe rekao da izbori treba da budu mirni i demokratski, jer su na pomolu veliki sporazumi između Kosova i Srbije.

„Vlasti Kosova su ponudile sve uslove za mirne izbore, a EU i SAD su to pozdravile, ali su kritikovale srpsku stranu koja bojkotuje izbore čak i u slučaju demonstracija ili krivičnih djela paljenja vozila poslije implementacija sporazuma o registarskim tablicama, ali nakon svega ovoga, mora se sagledati politički nivo i kako to riješiti, ako se eventualno ukaže prilika da ne dođe do nove tenzije u situaciji kada su veliki sporazumi između Kosova i Srbije na pragu“, ističe stručnjak za sigurnost Ibishi.

Na kraju je poručio da se uvijek čeka zadnji trenutak kada se podignu tenzije i onda se pronađe neko rješenje, pri čemu je izrazio optimizam da će se to dogoditi i ovoga puta.

Podsećamo, Policija Kosova je prije nekoliko dana uhapsila lice sa inicijalima M.B, zbog sumnje da je palila automobile u opštini Zubin Potok.

Takođe, uhapšeno lice je osumnjičeno za umješanost u slučaj napada vatrenim oružjem na jedinicu Policije Kosova, gdje su povređena dva policajca.