Njihova plata iznad prosječnih

Radnici Kosovske Energetske korporacije (KEK) održali su jednočasovni štrajk sa zahtjevom za povećanje mjesečnih zarada, a iz Upravnog odbora tog preduzeća poručuju da su otvoreni za dijalog sa zaposlenima, prenosi Ekonomija onlajn.

Upravni odbor KEK naveo je da su razmotreni zahtevi i zabrinutost zaposlenih, ali da je njihova plata iznad prosječnih na Kosovu.

“KEK je kontinuirano ispitivao zahtjeve i brige zaposlenih u vezi sa platama u kompaniji i uvijek će biti otvoren za dijalog sa radnicima i sindikatima. Međutim, treba napomenuti da je prosječna plata u KEK iznad prosječne plate na Kosovu. Isto tako, svi zaposleni u KEK imaju koristi od zdravstvenog osiguranja, prevoza, doplata za radni staž, kao i dodataka. Želimo da istaknemo da su tokom 2022. godine zaposleni u KEK pokazali dobar učinak, pa je za ovu svrhu Odbor nedavno, odlukom iz decembra 2022. godine, nagradio sve zaposlene sa 500 eura bonusa za njihov rad i doprinos tokom 2022. godine”, kaže se u saopštenju KEK.

Kako se dodaje, povećanje plata za radnike biće razmotreno krajem aprila.

“Zarada od dobrog finansijskog poslovanja u posljednje dvije godine koristiće se u prvom redu za ugovorene i planirane investicije za popravku, modernizaciju i rekonstrukciju kapaciteta za proizvodnju električne energije, druga kapitalna ulaganja u površinsko kopanje, kao i isplatu kredita Vladi Kosova. Imajući puno razumijevanje za zahtjeve radnika, nakon završetka revizije i overe finansijskih izvještaja krajem aprila ove godine, Odbor i Uprava KEK će razmotriti zahtjev sindikata", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online