Nakon dvije runde pregovora najviših političkih lidera Kosova i Srbije i sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu, te najave susreta Petra Petkovića i Besnika Bislimija za 4. april, pojedini mediji u Beogradu i Prištini čine sve da svoju publiku uvjere kako je "njihova strana" - pobedila, a ona druga - izgubila, piše portal Radio KiM.

Portal Alo! je 30. marta objavio tekst pod naslovom "GNEV U PRIŠTINI Kurti nas je prevario, Kosovo je gubitnik!" u kome se poziva na izjavu poslanika LDK-a Armenda Zemaja koji je "optužio je lažnog kosovskog premijera Albina Kurtija da je u potpunosti opteretio Kosovo sprovođenjem sporazuma sa Srbijom, i dodao da je Kosovo gubitnik, jer nije postignut konačan dogovor".


Tekst sa manipulativnim naslovom na sajtu tabloida Alo! (Printskrin Alo!)

Najprije, tvrdnja o "gnevu u Prištini" iz naslova je potpuno netačna i predstavlja "literarni" dodatak novinara ovoj "vijesti" koja je preuzeta sa sajta Dukagjini.com. U tekstu vijesti se "gnev" uopšte ne pominje, a novinar je sebi dao za pravo da tumači ton i osjećanja Armenda Zemaja dok je iznosio svoj stav o posljednjim sporazumima iz dijaloga dvije strane.

Dalje, u podnaslovu se u ustaljenom maniru ovog medija navodi da je Albin Kurti "lažni kosovski premijer", što takođe ne odgovara istini - Albin Kurti je stvarni premijer Kosova i pobjednik posljednjih parlamentarnih izbora, a "novinar" se "upetljao" u za jedan dio medija koje u Srbiji kontroliše aktuelna vlast uobičajnu konstrukciju o "lažnoj državi Kosovo". Najvažnije od svega je da se ponovo radi o "literarnom" dodatku novinara jer Armend Zemaj sasvim sigurno nije, govoreći o Kurtiju rekao da je on "lažni kosovski premijer".

Podsjetimo, u članu 1. Prijedlog EU-a - Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije od 27. februara 2023. piše:

"Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na osnovu jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati njihova dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate".

Nedjelju dana ranije, 23. marta sajt Zyrtare.net je objavio tekst po naslovom "Politika u Beogradu se ’drma’, SAD-EU remete Vučićevu strategiju" koji govori o tome da je govori o tome da je Ohridski sporazum Kosova i Srbije obavezujući iako ga strane nisu potpisale, a novinar se poziva na tekst izvorno objavljen u beogradskom Danasu.


Tekst sa manipulativnim naslovom na sajtu Zyrtare.net (Printskrin Zyrtare.net)

Govoreći o sastanku dvojice lidera u Ohridu 18. marta, izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je  izjavio da "strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma".

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Escobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Međutim, u tekstu vijesti na Zyrtare.net nema nikakve potvrde navoda iz naslova, nema činjenice niti dokaza da je politika Beograda "uzdrmana", kao ni objašnjenja kako su to "SAD i EU ’pokvarile strategiju’ Vučiću".

Odmah nakon postizanja sporazuma Kosova i Srbije, zvaničnici EU su naveli da će obaveze koje proizilaze iz ovog sporazuma biti uslovi za dve strane na putu ka EU. Visoki predstavnik EU Josep Borell je rekao da će tačke sporazuma sa Kosovom, kada je Srbija u pitanju biti uključene u poglavlje 35 pregovora o članstvu.