Profesor ustavnog prava

Profesor ustavnog prava Arsim Bajrami izjavio je da dogovor postignut u Ohridu nije najbolji, jer sadrži više političkih nego pravnih elemenata, što čini sadržaj štetnijim za Kosovo, prenosi Koha.

"Ovaj sporazum je daleko od onoga što Kosovo zaslužuje. Kosovo je zaslužilo bolji dogovor od ovoga. Polovina teksta sporazuma ima tipičan politički jezik", naglasio je on.

Bajrami je dodao da je bilo izjava američkih lidera da će sporazum biti zasnovan na međusobnom priznanju, ali da je francusko-njemački plan promjenio situaciju.

On je rekao da postoje četiri obaveze prema Kosovu, a samo jedna prema Srbiji, dodajući da su Miroslav Lačak i Josep Borell imali više razumevanja prema Srbiji nego prema Kosovu.

"Naš položaj je bio veoma nezgodan jer smo bili veoma naelektrisani ratom u Ukrajini. Ali naša preokupacija ratom u Ukrajini i događajima na sjeveru promjenili su situaciju. Situacija na sjeveru je takođe jedan od razloga odugovlačenja dijaloga. To je ohrabrilo Srbiju da diktira tempo dijaloga i postavlja zahtjeve. Imamo dva iskusna posrednika, ali su oni imali više razumevanja za Srbiju nego za Kosovo. Oni su nametnuli četiri obaveze Kosovu i drugačije se ponašali sa Srbijom. Ovo je nejednakost", ukazao je Bajrami.

Prema njegovim riječima, trebalo je da kosovska strana bude upornija, kako bi Srbija preuzela konkretne akcije i kako bi se videli pozitivni koraci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore