Poruka za nezavisnost

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron čestitajući predsjednici Vjosi Osmani 16 godina od proglašenja nezavisnosti poručio je da su sljedeće nedjelje odlučujuće za primjenu odredbi sporazuma iz Brisela i Ohrida, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Naredne nedjelje biće odlučujuće za primjenu svih odredbi sporazuma Brisel-Ohrid, uključujući i uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, što posebno podrazumjeva organizovanje novih lokalnih izbora na severu uz učešće Srba, navodi se između ostalog u pismu Macrona.

U telegram Macron je napisao da se nada da će Kosovo doneti "hrabre odluke koje su neophodne i koje će mu omogućiti da napreduje na evropskom putu".

On je u poruci Osmani naveo da pozdravlјa dinamiku Kosova i impresivan napredak postignut od proglašenja nezavisnosti, rekavši da će Kosovo biti dio Evropske unije.

Navodeći da su izazovi tokom ove godine brojni zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, predsjednik Francuske je podvukao da „u ovom veoma neizvesnom međunarodnom kontekstu normalizacija odnosa Srbije i Kosova predstavlja ključni izazov“.

Izvor: Reporteri/Kosovoonline