Očekuje napredak

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog kaže da su spremni da uklone kaznene mjere za Kosovo, ali da očekuju da Kosovo učini više i počne da ispunjava sporazume iz Brisela i Ohrida, prenosi Teve1.

Suniog je naveo tri pitanja po kojima očekuju veći napredak.

"Smatramo da smo 27 zemalja članica dogovorile konkretan tekst, sa konkretnim zahtjevima za Srbiju i Kosovo. Čekali smo Kosovo četiri nedjelje da ispuni te specifične zahtjeve. Nažalost, odgovora nije bilo, a krajem juna, nakon četiri nedjelje, odlučili smo da uvedemo mjere. Opet cijenimo određene korake koje je Kosovo preduzelo poslije 29. juna kao što je povlačenje policije u opštinskim zgradama, postoji i administrativno uputstvo za raspisivanje izbora i ima još nekoliko koraka, ali opet su zemlje članice razgovarale 12. decembra i složile  se sa tekstom koji je vrlo jasan. Spremni smo da uklonimo mjere, ali očekujemo da Kosovo učini više", izjavio je on

Prema riječima Szunyoga, Kosovo mora da napreduje u deeskalaciji situacije na sjeveru, tamošnjim prijevremenim izborima, kao i ispunjavanju sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu.

"Postoje tri oblasti u kojima očekujemo veći napredak. Prva je je deeskalacija, i odsustvo policije u blizini opštinskih zgrada. Drugo pitanje sulokalni izbori na sjeveru kosova i smena gradonačelnika tih opština, a treće je ozbiljno angažovanje Kosova u dijalogu, ispunjavanje sporazuma od 27. februara i 18. marta, iz Brisela i Ohrida ", rekao je Szunyog.

Szunyog kaže da je 90 odsto propisa Centralne banke Kosova (CBK) u skladu sa evropskim standardima i zahtjevima.

Ali, prema njegovim riječima, 10 odsto ima veze sa drugim valutama osim eura, kao i sa licenciranjem finansijskih institucija.

"Veliki dio uredbi, 90  odsto je nešto što nam se dopada, jer približava sistem Kosova evropskim standardima i zahtjevima koji se bave pranjem novca, borbom protiv finansiranja terorizma i drugim pitanjima koja zahtjeva EU. Međutim, postoji ovih 10 odsto koji se odnose na druge valute osim eura, i licenciranje finansijskih institucija, za šta imamo određena pitanja. Rekao bih da ovakvi propisi u drugim zemljama vjerovatno ne bi pravili velike probleme, možda se ne bi ni primjetili", kazao je.

On navodi da ova uredba i ceo sistem nisu uzeli u obzir realnost na Kosovu.

"Ali problem na Kosovu je što je stvarnost drugačija. Možete da odete 10 kilometara od Prištine, u Gračanicu, i vidite da postoji još jedna valuta u opticaju, koja se koristi u gotovini u  finansijama, prodavnicama  itd... ovdje je druga realnost, koja je drugačija. Mislim da je donošenje odluke o ukidanju dinara izbrzano, doneta uredba i ceo sistem nisu uzeli u obzir realnost na teren"“, izjavio je ambasador.

Szunyog je rekao da bi o ovom pitanju bilo dobro razgovarati sa Srbijom, ali još bolje u okviru dijaloga.

"Drugi problem je što kosovska strana kaže da to nije problem, da postoji lako rješenje, elektronskim transferom novca na bankovne račune, ali o tome se uopšte nije razgovaralo sa Srbijom... Opet, to je nešto. O tome bi bilo dobro razgovarati, debatovati sa Srbijom, još bolje u okviru dijaloga, ili na bilo koji način, prije nego što je odluka stupila na snagu", dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Teve1