Preliminarni

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kryeziu rekao je da je Ohridski sporazum samo sporazum za primjenu svih onih sporazuma koji su bili preliminarni.

"Novog dogovora nije bilo, ali ovo je bio dogovor o primjenljivosti svih onih sporazuma koji su bili preliminarni, koji su do sada bili zaglavljeni. Ovdje neće biti promjena u vezi sa ZSO, sporazumom se ne mijenja ni ime, ni prezime, ni fusnota", rekao je Kryeziu.

Što se tiče nepotpisivanja sporazuma, bivši sudija ističe da postoje sporazumi u nekim sferama međunarodnog prava koji se nazivaju ugovori o garanciji, a koje nije potrebno potpisivati.

"Ohridski sporazum je sporazum o obavezama. U nekim sferama međunarodnog prava to se naziva i ugovorom o garanciji, koji ne mora biti potpisan. Riječ je o sporazumu za sprovođenje svih sporazuma, njih 39, koji su ranije potpisani, a njihov dio je prošao u Skupštinu Kosova, sa kojom je usvojen sa 34 glasa za, tri protiv i jednim uzdržanim. Ovi sporazumi su ušli u unutrašnji pravni sistem Kosova. Vlada Kosova je dužna da ih sprovodi kao i sve druge zakone koje je usvojila Skupština Kosova“, objasnio je Krieziu.

On je rekao da će izradu nacrta statuta ovog sporazuma raditi profesionalac koga će postaviti Vlada Kosova i četiri gradonačelnika srpskih opština.

"Nacrt statuta ne može da se uradi za sat vremena. Za to je potreban profesionalan rad i mehanizmi su predviđeni Briselskim sporazumom o tome ko treba da utvrdi nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Mora da postoje profesionalci iz Vlade i od četiri gradonačelnika srpskih opština, a onda to odlučuje premijer i vraća se Ustavnom sudu“, rekao je Kryeziu.