Sporazum

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell potvrdio je da je evropska strana primila komentare Srbije i Kosova o aneksu o implementaciji sporazuma o putu ka normalizciji odnosa između dve zemlje.

"Razgovaraćemo sutra i napravićemo konsolidovanu verziju aneksa na osnovu njihovih povratnih informacija. I tada će, nadam se, Kosovo i Srbija moći da se dogovore o konačnom rezultatu ovih razgovora", izjavio je Borrell u Skoplju 17. marta, nakon razgovora sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pandarovskim.

Kako je kazao, aneks za implementaciju biće integralni deo sporazuma, kako bi se podelilo "jasno razumevanje o tome kako će se primeniti sve njihove odredbe".

Plan o implementaciji sporazuma o putu ka normalizciji odnosa Kosova i Srbije biće jedina tema na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, koji će u subotu, 17. marta, biti održan u Ohridu.

Domaćini susreta će biti Borrell, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog između Prištine i Beograda Miroslav Lajčak.

Borrell je naglasio da ide u Ohrid, sa nadom da će se suočiti sa jedinstvenom šansom da Kosovo i Srbija krenu napred i da naprave napredak u normalizaciji odnosa.

"Ako to uspemo da uradimo, postavićemo odnos Kosova i Srbije na održiv, dugoročan i orijentisan ka budućnosti, prevazilazeći permanentno upravljanje krizom u kojoj se nalazimo poslednjih meseci", kazao je.

Ocenio je da će to imati jasan pozitivan uticaj na evropski put Kosova i Srbije i povećati stabilnost regiona.

"Nadam se da ćemo stvoriti novu dinamiku i novi zamah za proširenje, što bi trebalo da bude korisno i za sve u regionu", poručio je šef evropske diplomatije.

Razgovor sa Blinkenom

Borrell je 17. marta telefonski razgovarao sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom o najnovijim dešavanjima u vezi s procesom normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, navodi se u saopštenju koju je izdala Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS).

Navodi se da je Borrell izneo očekivanja od sastanka lidera koji će biti održan 18. marta u Ohridu, te je podvukao značaj napretka u dijalogu za evropske aspiracije obe strane.

"Ocenio je kontinuiranu jasnu podršku SAD naporima EU, posebno Sporazumu o putu normalizacije odnosa i procesu uoči sastanka na visokom nivou koji visoki predstavnik saziva sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Albinom Kurtijem ove subote", navodi se u saopštenju.

Kako je rečeno, obojica su se složila da je "ovo pravo vreme da se naprave značajni koraci napred u interesu EU integracija Kosova i Srbije".

Borrell je na Twitteru objavio da je Blinkena obavijestio o predstojećem sastanku, u okviru dijaloga između Beograda i Prištine te da EU cijeni podršku SAD.

Susret u Ohridu je nastavak sastanka koji su Kurti i Vučić imali 27. februara u Briselu gde su se složili oko teksta načelnog predloga, za koji Borrell tvrdi da "više nisu potrebne diskusije". Stoga, prema šefu evropske diplomnatije, na stolu će biti samo aneks implementacije.

Predsednik Srbije izjavio je uoči susreta sa premijerom Kosova u Ohridu da "ne planira ništa da potpiše".

Vučić je u obraćanju javnosti 16. marta rekao da Beograd "još nije dobio nacrt onoga što želi EU" u pregovorima o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

U prethodna dva dana je Beograd i Prištinu posetio specijlani američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar je na konferenciji za novinare 17. marta, u Prištini rekao da očekuje pozitivan ishod razgovora u Ohridu.

On će takođe biti prisutan u Ohridu tokom trajanja sastanka lidera.

Evropski plan za rešavanje dugogodišnjeg spora sa Kosovom, čiju nezavisnost Srbija ne priznaje, prihvatili su krajem februara predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

Evropski predlog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova ne podrazumeva međusobno priznanje, ali obavezuje Srbiju da se neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.