Određeni rokovi

Centralna izborna komisija danas je zvanično započela proces za organizovanje vanrednih izbora 23. aprila za gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova - Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok kao i vanrednih izbora za dvije skupštine opštine - Zvečan i Leposavić, rekao je portparol CIK-a Valjmir Elezi, prenosi Lajmi.

Portparol CIK-a Valmir Elezi rekao je da je Komisija odredila sve rokove za aktivnosti vezane za organizaciju ovih izbora.

„Od danas, 9. marta, počinju rokovi za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnika četiri opštine: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i vanrednih izbora za skupštine dvije opštine: Zvečan i Leposavić. Sve ove aktivnosti odnose se na period od 45 dana, od danas do dana izbora“, objasnio je on.

Prema njegovim riječima, za CIK će važiti prethodni proces overe kandidata za učešće u izbornom procesu koji je prvobitno bio planiran početkom za decembar prošle godine.

Političke stranke moraju da potvrde sertifikovane kandidate.

Takođe, za CIK, dodaje, proces sertifikacije nije završen, jer će ova institucija omogućiti kandidaturu za učešće na izborima i onim političkim subjektima koji se u to vrijeme nisu prijavili.

U posljednja dva mjeseca prošle godine CIK je overio 11 kandidata za učešće na izborima za gradonačelnika u bilo kojoj od četiri opštine i 63 kandidata za učešće na izborima za dvije skupštine opštine.

Ovaj proces će važiti, što znači da će politički subjekti moći od 9. do 13. marta da potvrde kandidate ovjerene u novembru i decembru prošle godine.

"Pored potvrđivanja overenih kandidatura, CIK će prihvatiti i nove prijave političkih partija, nezavisnih kandidata i gradjanskih inicijativa ili koalicija. To se može uraditi u periodu od 10 dana, od 9. do 18, marta“, objašnjava Elezi.

Odlukom CIK-a ova institucija će do 24. marta odlučivati o odobravanju odnosno odbijanju ovjere političkih subjekata i kandidata, dok je planirano da izborna kampanja traje 18 dana, od 4. do 21. aprila.

Vlada Kosova raspisala je izbore na sjeveru Kosova nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija usljed protesta zbog odluka u vezi registarskih tablica i hapšenja Srba.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi