Besmislenost

Prijedlog vlade Kosova da se poveća cijena struje samo za privredu, a ne i za potrošače u domaćinstvima, stručnjaci tumače kao akt koji će uticati na veće cijene proizvoda, dok prijedlog RUE za povećanje cijena od 14 odsto ocjenjuju kao besmislen u momentima kada je cijena energije na međunarodnim berzama pala, prenosi Koha.

Vlada je prijedlog o većoj cijeni struje za privredu iznela u sklopu komentara dostavljenih Regulatornoj kancelariji za energetiku (RUE) na tarifni proces, čiji se završetak očekuje krajem ovog mjeseca.

Burim Ejupi, direktor INDEP-a, ocjenio je da cijene energenata treba da budu iste za sve potrošače jer je riječ o istom proizvodu.

"Prijedlog Vlade da se teret prebaci na biznis može direktno da se odrazi na rad poslovanja. Ako su proizvodna preduzeća, mi kao potrošači ćemo platiti taj trošak. Poznato je da Kosovo nema veliki izvoz i nekoliko proizvodnih kompanija ih većinu prodaje na Kosovu i na kraju dana mi kao potrošači ćemo platiti taj trošak. Ako Vlada kaže da treba da preuzmr teret privreda, ipak ćemo mi na kraju platiti i to ne riješava nijedan problem", rekao je Ejupi.

Profesor Ujkan Bajra, iako kaže da će potrošači trpeti zbog povećanja naknada za preduzeća, smatra razumnim da ovoga puta, za razliku od prošle godine, budu pogođeni i oni.

"Prijedlog Vlade je uravnoteženiji i manje bolan za krajnjeg potrošača, s obzirom na ekonomsku krizu. Svako povećanje energije u ovakvim okolnostima, naglašavamo, pogodilo bi potrošača, ali ako se distribuira preduzećima, vjerujem da bi snalaženje bilo malo lakše", rekao je Bajra.

Ipak, prijedlog RUE za povećanje tarife od 14 odsto ocjenjuje kao besmislen jer je krajem prošle i početkom ove godine cijena energenata snižena.

Komentare o cijenama za energente dali su i drugi, uključujući i Predsjedništvo Kosova, koje je tražilo da nema povećanja cijena i da se dodatni trošak operatera, diktiran uvozom, pokrije sa 75 miliona eura koje izdvaja Evropska unija.

Međutim, ta sredstva, prema sporazumu potpisanom prošlog novembra, nisu namenjena za pokrivanje naknada, već je predviđeno 25 miliona eura za subvencionisanje računa za energiju i one za alternativne načine grejanja, kao što su drva i pelet za oko 200.000 porodica.

Za one koji štede energiju predviđeno je 15 miliona eura i 35 miliona kao pomoć za porodice i za mala i srednja preduzeća koja povećavaju efikasnost.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore