Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu za Kosovo online tvrdi da će tačka 7 evropskog prijedloga biti sprovedena uprkos kritikama opozicije i da je veća autonomija za Srbe "cijena kojom će Kosovo platiti priznanje od strane Srbije".

“Zapravo, ta tačka je trampa za priznanje, jer je njemačko-francuski plan de fakto i de jure priznanje Kosova od strane Srbije. U okviru te tačke govori o priznanju nacionalnih simbola i ne samo simbola, jer kada je Srbija priznala lične karte, priznala je i simbole, ali kao simbole privremenih institucija Kosova. U ovom planu piše da će Srbija priznati nacionalne simbole, što znači de fakto i de jure priznavanje kosovske nacije", kaže Spahiu.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo će zauzvrat morati da prihvati veću autonomiju za Srbe na Kosovu.

“Tačka 7 je cijena koju će Kosovo platiti za priznanje. To znači veću autonomiju Srbima na Kosovu u odnosu na ono što im pruža Ustav Kosova i Ahtisaarijev plan. To se ranije odnosilo samo na autonomiju u kulturi, obrazovanju, zdravstvu, dok će sada ta autonomija biti veća, a koliko će biti veća oko toga će tek biti razgovora. U toj istoj tački postoji i ozvaničenje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao što su uradile sve države bivše Jugoslavije. U suštini, to bi značilo i priznanje države Kosovo od strane SPC”, ističe Spahiu.

Spahiu podsjeća da rasprava u Skupštini Kosova o evropskom prijedlogu nije bila konstruktivna i plodonosna, jer se opozicija u skupštini bavila Kurtijevim stavovima od ranije, a ne samim prijedlogom.

"Svi napali Kurtija zašto je on promjenio svoje stavove, dok se o interesima Kosova i francusko-njemačkom planu nije raspravljalo, iako bi to trebalo da bude suština rasprave. Oni su se bavili njegovim stavovima, a ne time da li je on promenio stavove u negativnom ili pozitivinom smjeru. Svakako mislim da to neće uticati na dalji razvoj situacije oko realizovanja francusko-njemačkog plana", kaže Spahiu.

Spahiu smatra da je opozicije ima plan za rušenje aktuelnog premijera Kosova, ali ocjenjuje da napada tamo gdje je Kurti najjači.

"Sumnjam da će nešto postići, jer oni napadaju njegovu jaku, a ne slabu stranu. Ne napadaju ga što nije gradio puteve, što nije bilo progresa u zdravstvu, kulturu, privredi, a napadaju ga tamo gde on čvrsto stoji i to neće biti plodonosno za njih", tvrdi Spahiu.

Spahiu ne sumnja da će Kurti formirati Zajednicu srpskih opština, ali misli da će to uslijediti tek nakon priznanja Kosova od strane Srbije.

"Moraće da formira i formiraće ZSO, ali je sve to stvar pregovora i redosljeda događaja. Vjerujem da Kurti neće popustiti u tome da se ZSO formira pre priznanja Kosova od strane Srbije, ili da te se te dvije stvari dese istovremeno", tvrdi Spahiu.

Prema riječima Spahiua, Kurti bi eventualnim odbijanjem da formira ZSO, ugrozio svoj opstanak na vlasti.

"Ukoliko formira ZSO on neće imati nikakve probleme sa opozicijom, a ako bude ometajući faktor u daljem razvoju pregovora sa Srbijom Zapad će ga skloniti sa pozicije premijera. Mislim da će on formirati ZSO", zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online