Činjenica

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa smatra da je sadašnji premijer Albin Kurti bez pogovora prihvatio da se formira Zajednica srpskih opština, navodeći dva relevantna argumenta za to.

Prvi je, kaže on za Lajmi.net, činjenica da nije preduzeo mjere da ukine Zakon o potvrđivanju Sporazuma iz 2013. godine koji obavezuje Kosovo da formira Zajednicu srpskih opština.

Kao drugi agument navodi da je Kurti "bez i jedne riječi" prihvatio francusko-njemački plan, koji u tački 10 kaže da će strane bez prigovora sprovoditi dosadašnje sporazume.

"Postoje dva argumenta da je Kurti prihvatio Asocijaciju (Zajednicu). Prvi je da nije preduzeo radnje da poništi Zakon o ratifikaciji sporazuma iz 2013. godine, koji obavezuje Kosovo da se pridruži; Drugi je da je prihvatio, bez ijedne riječi, francusko-njemački dokument, u kome se u tački 10 navodi da će strane sprovoditi sve sporazume bez ikakvih primjedbi. Još gore, prihvatio je samoupravu nad Srbima na Kosovu. Nijedan dokument za Zajednicu ne predviđa samo jednu etničku pripadnost, šta predviđa dokument koji je Kurti prihvatio?", rekao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi