Ambasador SAD na Kosovu

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je sinoć da je evropski prijedlog važan korak u procesu dijaloga Kosova i Srbije, ali da je to “nešto privremeno”, dodajući da je dugoročni cilj SAD obostrano prizananje, prenosi Reporteri.

“Dugoročni cilj SAD ostaje isti, što su u svojim porukama i predsjednik Joseph Biden i državni sekretar Antony Blinken ponovili za Dan nezavisnosti prošlog mjeseca, da na kraju kao rezultat ovog procesa vidimo međusobno priznanje”, rekao je Hovenier zaTV Dukagjini.

Kako je naveo, posvećenost SAD u tom pogledu “nije ni izbledela, niti se smanjila”.

Hovenier je rekao i da je posvećenost međunarodnih predstavika pregovaračkom procesu jaka, te da se čak i u jednom članu evropskog prijedloga navodi da postoji zajednička komisija kojom predsjedava EU, za praćenje primjene sporazuma.

“Imate specijalne emisare koji su aktivno angažovani i zaista guraju ovo pitanje napred”, rekao je Hovenier i podsjetio da podršku procesu pružaju i njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik Italije Sergio Matarela.

On je dodao i da je čuo da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak planira da se hitno pozabavi narednim koracima ka implementaciji plana.

„Teško je reći šta nas tačno čeka. SAD podržavaju pregovore , ali to su pregovori koje vodi EU, a na specijalnom predstavniku Lajčaku je da odredi tempo i obim tih pregovora. Koliko ja razumijem, on zaista želi da krene napred sa nekom vrstom hitnosti, koju mi podržavamo, da završi plan implementacije ovih 11 tačaka“, rekao je Hovenier.

On je dodao da ne očekuje lake pregovore, ali je ponovio da će SAD nastaviti svoje učešće, kako bi se dvije strane u dijalogu dogovorile o najboljem načinu za rješavanje pitanja, o kojima su se strane dogovorile u okviru prijedloga EU.

Izvor: Dukađini/Reporteri